Interpol zatražio izručenje bivšeg šefa Renault-Nissana

Autor: Saša Paparella , 02. siječanj 2020. u 22:00
Nekoć najbolje plaćeni menadžer Japana pobjegao u Bejrut/Reuters

Nejasno je kako je Carlos Ghosn uspio pobjeći u Libanon, gdje je u četvrtak stigao i nalog Interpola, a dokopa li se Pariza Francuzi ga neće izručiti.

Bivši čelni čovjek Renault-Nissana, u bijegu pred pravosuđem, neće biti izručen dođe li u Francusku, stajalište je Pariza, a turska policija otvorila je istragu jer je Carlos Ghosn prebjegao iz Japana u Libanon preko zračne luke u Istanbulu.

Nekad slavljeni generalni direktor, koji je čekao suđenje u kućnom pritvoru u Japanu, stigao je u Libanon tvrdeći da "ne bježi od pravde već da bi se oslobodio političkog progona". Libanon je u četvrtak dobio Interpolov nalog za Ghosna, a vladini dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. "Ako Ghosn stigne u Francusku, nećemo ga izručiti jer Francuska nikada ne izručuje svoje državljane", rekla je državna tajnica u ministarstvu gospodarstva. 

Privedeno sedam Turaka 
Tursko ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je istragu o tranzitu preko zračne luke u Istanbulu, prenosi agencija Reuters. Dodaje da je sedam osoba privedeno. Portal dnevnog lista Hurriyet piše da turska granična policija nije bila obaviještena o njegovu dolasku niti je njegov ulazak ili izlazak bio registriran.  Ghosn je bio najbolje plaćeni šef tvrtke u Japanu gdje su protiv njega podignute optužnice za financijske malverzacije i suđenje mu je zakazano za travanj 2020. 

 

4 putovnice

imao je Ghosn – dvije francuske, libanonsku i brazilsku

Japanske vlasti dopustile su Ghosnu, francuskom menadžeru libanonskih korijena rođenom u Brazilu, da nosi francusku putovnicu dok je bio na slobodi čekajući suđenje uz jamčevinu. Izvor blizak istrazi u Tokiju kazao je da je Ghosn posjedovao dvije francuske putovnice, od kojih je jedna bila u navlaci zatvorenoj tajnom šifrom. 

Podignute četiri optužnice 
Poslovni čovjek Ghosn ima francusko, libanonsko i brazilsko državljanstvo i te su putovnice pohranjene kod njegovih odvjetnika. No Ghosn je imao dvije francuske putovnice i jednu je zadržao kao osobni dokument za boravak u Japan, objasnio je izvor.  Ghosn je iz Tokija pobjegao uz pomoć privatne zaštitarske tvrtke. Protiv njega su u Japanu podignute četiri optužnice, dvije za prihod koje Nissan nije prijavio burzovnim vlastima i dvije za teško kršenje povjerenja. 

Nakon podizanja optužnica Ghosn je izgubio poziciju predsjednika Nissana i Mitsubishi Motorsa, a potom je dao ostavku na čelno mjesto Renaulta. Ghosn je svojedobno agresivnom kampanjom spasio Nissan, što mu je priskrbilo nadimke Le Cost Killer i Mr. Fix It. U Japanu je imao status  zvijezde, te su mu posvećeni i manga stripovi.    

Komentirajte prvi

New Report

Close