Interes za kupnjom automobila kao u pretpandemijsko doba, oporavak i u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2021. u 06:33
U prvom kvartalu u 26 država EU registrirano 2,6 milijuna novih auta/VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano 2,6 milijuna novih automobila.

Europska potražnja automobilima sustigla je u prvom tromjesečju pretpandemijsku razinu zahvaljujući uzletu u ožujku, a oporavak je bilježila i Hrvatska, pokazalo je u petak izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano 2,6 milijuna novih automobila, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju 2020. Uzlet potražnje u ožujku, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, amortizirao je pad u prva dva ovogodišnja mjeseca, primjećuju u ACEA-i.

U ožujku je u EU registrirano nešto više od milijun novih automobila, kao i u prosincu 2019., prije izbijanja pandemije koronavirusa. Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla potražnja za automobilima u Italiji i Francuskoj, za 28,7 odnosno 21,1 posto.

U Španjolskoj i Njemačkoj nastavljen je pak negativni trend, s padom potražnje od 14,9 odnosno 6,4 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Ožujak je donio snažan oporavak na vodećim tržištima, uz ušesterostručenu potražnju u Italiji, utrostručenu u Francuskoj i više nego dvostruko većoj u Španjolskoj nego lani.

Njemačka je bilježila najskromniji rast u ožujku u skupini vodećih tržišta, sa skokom potražnje za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem kvartalu prema ACEA-i registrirano ukupno 10.468 novih automobila, za 4,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close