‘Interconti’ i Prada žrtve prosvjeda u Hong Kongu

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2019. u 21:59
Policija počinje koristiti i vodene topove/REUTERS

Nasilni sukobi koji traju više od dva mjeseca odrazili se na poslovanje cijelog niza svjetskih kompanija.

Cijeli niz svjetskih kompanija poput Disneyja, Intercontinentala i Prade osjeća negativne posljedice nasilnih prosvjeda u Hong Kongu koji traju više od dva mjeseca.

Uprava hongkongške zračne luke, jedne od najprometnijih na svijetu, otkazala je u ponedjeljak sve letove zbog prosvjednika koji već četvrti dan prosvjeduju na aerodromu, a policija je po prvi put od početka prosvjeda upotrijebila vodene topove, javile su agencije.

Policija je tijekom vikenda na prosvjednike ispalila suzavac i gumene metke, a jedna je prosvjednica teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjednika, neki su bili okrvavljeni i izudarani palicama.

Od početka prosvjeda 9. lipnja zbog prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu koji je u međuvremenu povučen, policija je uhitila više od 600 ljudi. S obzirom da je Hong Kong sjedište sedam kompanija sa Fortune 500 liste, takva situacija morala se negativno odraziti na poslovanje.

Kako prenosi CNN, hotelska kompanija Intercontinental objavila je prošloga tjedna da je prihod po sobi pao u prvom polugodištu, dijelom zbog političke nestabilnosti u Hong Kongu.

Negativni utjecaj primijetio je i Marriott. Šef Disneyja Bob Iger izjavio je analitičarima da će se utjecaj prosvjeda zasigurno vidjeti u rezultatima za treće tromjesečje. Industrija luksuza također osjeća posljedice.

Prada je prije nekoliko dana objavila da je prodaja pod negativnim utjecajem društvenih nemira u Hong Kongu, a švicarski Richemont – vlasnik Cartiera – objavio je da je prodaja u Hong Kongu u padu dijelom zbog prosvjeda.

Dvoznamenkasti pad prodaje u Hong Kongu švicarski proizvođač satova Swatch također pripisuje nemirima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close