Inozemni financijaši smatraju da su Lukašenku dani na vlasti odbrojani

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2020. u 21:59
Prosvjednicima su se pridružili i radnici državnih kombinata, REUTERS

Ulagači koji su uložili u bjeloruski dug razmatraju prodaju.

Investitori koji su uložili u bjeloruske obveznice suočavaju se s klasičnom “diktatorskom dilemom” – držati i dalje vrijednosnice koje profitiraju od održavanja sadašnjeg režima ili ih prodati i prekinuti sve veze, piše Reuters. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kojeg na Zapadu nazivaju “posljednjim europskim diktatorom” na nedavnim je predsjedničkim izborima proglasio pobjedu tvrdivši da je osvojio 80 posto glasova.

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja u petak je pozvala svoje pristaše da potpišu internetsku peticiju kojom se traži ponovno prebrojavanje glasova predsjedničkih izbora održanih pretprošlu nedjelju, izražavajući uvjerenje da joj je na tim izborima ukradena pobjeda. Tihanovskaja se pristašama javila iz Litve u koju je pobjegla i pronašla utočište pred mogućim progonom. Pozvala je i na okončanje nasilja koje je buknulo diljem zemlje. Vlada je u petak iz pritvora počela puštati tisuće ljudi uhićenih u prosvjedima. Prema službenim podacima, policija je od nedjelje navečer u pritvoru zadržala gotovo 7000 ljudi.

Unatoč sukobima policije i pristaša oporbe, inozemni investitori do sada nisu pokazivali veliku želju za prodajom bjeloruskog duga. Tim više jer je u lipnju vlada u Minsku prodala novu tranšu obveznica koja u uvjetima prinosa blizu nuli nudi fantastičan povrat između 5,7 i 6,4 posto. Prema podacima Refinitiva, u bjeloruske obveznice uložili su svjetski financijski divovi – JP Morgan Asset Management, Fidelity, Goldman Sachs Asset Management i Franklin Templeton. Međutim, stav financijaša počeo se mijenjati krajem prošloga tjedna. Jedan od veterana investicijske kompanije BlueBay Tim Ash istaknuo je kako situacija sve više sliči Ukrajini 2014. i “obojenoj revoluciji”. Nakon što su se radnici državnih poduzeća pridružili prosvjedima, Ash smatra da su Lukašenkovi dani na vlasti odbrojani.

Dio investitora smatra da su politički nemiri samo dodatno otežali ekonomsku situaciju u zemlji. Međunarodni monetarni fond predviđa da će bjeloruski BDP ove godine pasti za 6 posto. S obzirom da je 90 posto duga u stranoj valuti, slabljenje valute moglo bi Bjelorusiju gurnuti prema bankrotu. Tim više jer krajem godine na naplatu stiže 2,5 milijarde dolara duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close