Inflacija u Turskoj porasla na 12% u prosincu

Autor: Ana Blašković , 06. siječanj 2020. u 22:00
Analitičari očekuju još veći rizik inflacije u Turskoj 1. kvartalu 2020./Reuters

Erdogan ‘ne vjeruje’ u politiku visokih kamata zbog čega je ljetos smijenio guvernera.

Godišnji indeks potrošačkih cijena u Turskoj u prosincu je porastao na 11,84 posto, pokazali su u petak službeni statistički podaci.

Inflacija je u toj zemlji u prosincu porasla za 0,74 posto na mjesečnoj razini, objavio je turski statistički zavod TurkStat. Najveći godišnji porast cijena u prosincu ostvaren je u prodaji alkohola i duhana te je iznosio 43,12 posto, a među glavnim uzrocima visoke stope inflacije su i rast troškova obrazovanja i zdravstva, podaci su TurkStata. 

Turska središnja banka očekivala je da će inflacija do kraja 2019. godine iznositi 11,62 posto. Banka od ljeta kontinuirano snižava referentnu kamatnu stopu.Premda iznimno visoka (inflacija se obično targetira oko 2 posto, op.a.), stopa inflacije od 12 posto u prosincu ipak je dvostruko je manja od 24 posto koliko je zabilježena u srpnju prošle godine.

Tada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio guvernera središnje banke zbog "neispunjavanja uputa" o kamatnim stopama. Dok se turski predsjednik odlučno protivi visokim kamatnim stopama i ne vidi neovisnost središnje banke kao bitan faktor ekonomske politike, računa da će niske kamatne stope rezultirati nižom inflacijom.

To je u suprotnosti s većinom ekonomista koji smatraju da je središnja Turska nema prostora za rezanje kamatnjaka s obzirom na još veći rizik inflacije u prvom kvartalu 2020. 

Komentirajte prvi

New Report

Close