Industrijalce brine ulazak desnog AfD-a u Bundestag

Autor: Tomislav Pili , 25. rujan 2017. u 22:00
S 33 posto glasova CDU kancelarke Angele Merkel ostvario je najlošiji rezultat od 1949./REUTERS

Poslovna zajednica pozvala je na što brže sastavljanje vlade koja će se usmjeriti na investicije radi povećanja socijalne kohezije.

Njemačka poslovna zajednica vrlo je zabrinuta – najblaže rečeno, – ulaskom desne populističke Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestag i zahtijeva brzo sastavljanje vlade koja će se fokusirati na investicije.

Politika otvorenih vrata migrantskom valu iz 2015. kancelarke Angele Merkel pomogla je da AfD ostvari rezultat iznad svih očekivanja dobivši 12,6 posto glasova. To mu je donijelo 94 zastupnička mjesta. Kršćansko-demokratska unija (CDU) s 33 posto i 246 mjesta ostvarila je najslabiji rezultat od 1949. godine, dok je socijaldemokratski SPD dobio tek 20,5 posto glasova.

 

12,6 posto

glasova i 94 mandata osvojila je Alternativa za Njemačku

'Jamajka' koalicija
Predviđanja analitičara o crno-žuto-zelenoj "Jamajka koaliciji" koju bi činili CDU, liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) i Zeleni sada postaju vrlo vjerojatna opcija. FDP je dobio 10,7 posto glasova i 80 zastupnika, a Zeleni 8,9 posto i 67 mandata. Međutim, s obzirom na razlike u političkim programima, takvu koaliciju neće biti lako sklopiti, pa će kancelarka Merkel morati ponuditi mnoge ustupke. No, industrijalci traže što brže sastavljanje vlade. "Naše kompanije trebaju jasan signal. Sada sve ovisi o izbjegavanju štete po Njemačku kao mjesta za poslovanje", izjavio je za Reuters Dieter Kempf, predsjednik udruge industrijalaca BDI. "Povratak u nacionalizam nije alternativa za našu zemlju.  Trebamo velike investicije u oštećene ceste, neadekvatnu digitalnu infrastrukturu i mnoštvo nedostataka u obrazovnom sustavu", dodao je Kempf.  

Još oštriji
Ingo Kramer, čelnik udruge poslodavaca BDA bio je još oštriji u komentaru rezultata AfD-a kazavši kako ta stranka u njemačkom parlamentu šteti državi. Predsjednik Industrijske i trgovinske komore (DIHK) Eric Schweitzer također je pozvao buduću vladu da pokrene investicijski val. "U ovim teškim vremenima trebamo stabilnu vladu i koalicijski sporazum koji će se fokusirati na investicije i temeljne probleme u budućnosti – infrastrukturu, obrazovanje, istraživanje i inovacije", izjavio je Schweitzer. Takve investicije također su važne za socijalnu koheziju, dodao je Schweitzer. 

Reforma eura

Upitna podrška Merkel
S obzirom da i liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) i desna Alternativa za Njemačku (AfD) dijele vrlo slične stavove kada je u pitanju dublja europska integracija, upitna je daljnja podrška kancelarke Angele Merkel planu francuskog predsjednika Emmanela Macrona u reformi eurozone. Macron se založio za zajedničkog ministra financija i proračun eurozone. FDP – vjerojatan koalicijski partner – zalaže se za postupan izlazak iz europskog fonda za spašavanje (ESM) te za promjene europskih ugovora koje bi dopustile zemljama, poput Grčke, da napuste eurozonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close