Indijski BDP snažno porastao na kraju 2023.

Autor: Bruno Lipej , 01. ožujak 2024. u 20:00
foto: unsplash

Vladin ured za statistiku nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira to objašnjeje.

Indijsko gospodarstvo snažno je poraslo u zadnja tri mjeseca 2023. godine, pokazali su u petak službeni podaci, potvrdivši vodeću poziciju Indije u skupini ‘velikih’.

Indijski bruto domaći proizvod porastao je trećem fiskalnom tromjesečju za 8,4 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2022. godine, izvijestio je statistički ured.

Oslonac rastu bio je 11,6-postotni skok aktivnosti u industriji. Snažno je porasla i osobna potrošnja koja čini gotovo dvije trećine BDP-a, za 3,5 posto.

Ekonomisti upozoravaju da je precizniji pokazatelj, bruto dodana vrijednost u gospodarstvu (BDV), pokazuje rast po stopi od 6,5 posto. Stopa rasta od 8,4 posto uključuje i neizravne poreze i subvencije. 

“Treba biti oprezan prema stopi rasta realnog BDP-a većoj od osam posto, s obzirom na veliku razliku u odnosu na BDV, pad aktivnosti u poljoprivredi i podvojene podatke o rastu (ulaganja uvelike nadmašuju potrošnju)”, citira Reuters bilješku Samirana Chakrabortyja iz Citija.

Brojke se razlikuju vjerojatno zbog većih poreznih prihoda i smanjenih subvencija u razdoblju od listopada do prosinca, nagađaju u Citiju.

Visoki izvor u vladi rekao je u petak da se razlikuju zbog visokih cijena gnojiva u 2023. i nižih subvencija. Nije želio biti imenovani jer nema ovlasti govoriti za medije.

Vladin ured za statistiku nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira to objašnjeje.

Osobnu potrošnju zakočile su lani visoke cijene osnovnih namirnica, poput luka, a vlada je reagirala mjerama obuzdavanja cijena.

Premijer Narendra Modi istodobno izdvaja više novca za infrastrukturu i ponudio je poticaje za proizvodnju telefona, elektronike, dronova i poluvodiča. U četvrtak vlada je dala zeleno svjetlo za gradnju tri tvornice poluvodiča vrijednih 1,26 bilijuna rupija (15,2 milijarde dolara).

Predviđa se da će Indija u idućim godinama preteći Japan i Njemačku i zauzeti treće mjesto na ljestvici vodećih svjetskih gospodarstava, iza Kine. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će indijsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 6,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close