Indijci obećali obnoviti proizvodnju traktora i zaposliti oko 800 ljudi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. travanj 2018. u 12:30
Traktori IMT-a još su traženi i na hrvatskim njivama/Njuškalo

Kompanija TAFE kupila posrnula diva za 559.000 € i najavila velike planove.

Industrija mašina i traktora (IMT) iz Beograda, proizvođač legendarnih traktora koji su desetljećima orali i hrvatske brazde, našla je napokon novoga vlasnika.

"Sretnik" je indijska kompanija TAFE, koja slovi kao treći najveći svjetski proizvođač poljoprivredne mehanizacije. Indijci su bili jedini ponuđač i za IMT koji postoji od 1947., a u 2015. je s 360 radnika imao dug od 186 milijuna eura, te je u stečaju, iskeširali su oko 66 milijuna dinara (oko 559.000 eura). Srpski mediji pišu da je tolika bila i početna cijena istaknuta na javnom nadmetanju za prodaju građevinskih objekata (pogona) u Jarovcu kod Sečnja, opreme i prava na žig nekad moćnog IMT-a.

Samo zemljište u Novom Beogradu nije se prodavalo i ostaje državno vlasništvo, jer je dio stečajne mase. U Vladi Srbije prodaju IMT-a dočekali su s olakšanjem, koje se pojačalo nakon najava Indijaca da kane nastaviti s proizvodnjom. "Prema pismu namjere, TAFE želi otvoriti 800 radnih mjesta i proizvoditi 5000 traktora godišnje", kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, dodajući da je ideja o obnovi proizvodnje traktora zapravo ideja same Vlade.

Otkrio je i da je njegovu susretu s tri velika proizvođača traktora u Indiji u studenom prethodio i sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i indijskog premijera Narendre Modija.

"Dobro je da TAFE ima istu platformu kao i IMT, Fergusonovu i mislim da smo na dobrom putu", citira ministra Nedimovića beogradska Politika. Indijci najavljuju kako će izaći i na druga tržišta, izvan Srbije, ali da će kooperante u poslu tražiti prije svega u Srbiji. Osim države koja će nešto prihodovati i zaraditi i na imidžu poticatelja stranih ulaganja, i poljoprivrednici se mogu nadati jeftinijim vozilima. Doznaje se, naime, da će nabavka traktora za njih biti povoljnija, te da će se pokretati i razvijati i servisni centri za IMT-ove modele. Ovi traktori mogli bi zasigurno privući nove kupce i u Hrvatskoj, u kojoj rabljeni modeli postižu dobre cijene u oglasnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close