Indija poništava sporazum s Finmeccanicom ako se dokaže korupcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 14:11
Giuseppe Orsi (Epa)

Indijski Središnji ured za istragu dobio je nalog da istraži kupnju luksuznih helikoptera za indijsko političko vodstvo, a ako se navodi pokažu točnim svi uključeni će biti kažnjeni.

 Indija će poništiti sporazum o kupnji 12 helikoptera od talijanske državne tvrtke za vojnu opremu Finmeccanica SpA ako se dokažu tvrdnje o plaćanju mita kako bi se osigurao posao vrijedan 560 milijuna eura, izjavio je u srijedu indijski ministar obrane A.K. Antony, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, indijski Središnji ured za istragu (CBI) dobio je nalog da istraži kupnju luksuznih helikoptera za indijsko političko vodstvo, a ako se navodi pokažu točnim svi uključeni će biti kažnjeni, navodi Reuters. Talijanska policija je u utorak uhitila izvršnog direktora Finmeccanice Giuseppea Orsija zbog mita koji je, kako se tvrdi, isplatio da bi indijskom ratnom zrakoplovstvu osigurao prodaju helikoptera koje je proizvela AgustaWestland, podružnica Finmeccanice.

Policija pretražuje Orsijeve urede u Milanu, a vlasti su također zatražile kućni pritvor za Brunu Spagnolinija, direktora AgustaWestlanda. Slučaj dolazi manje od dva tjedna uoči izbora, a premijer Mario Monti kazao je da će vlada riješiti pitanje uprave u tvrtki. "Trenutno postoji problem s upravljanjem Finmeccanicom i mi ćemo se s njim suočiti", rekao je Monti za državnu televiziju RAI.

Orsijev odvjetnik je kazao da njegov klijent poriče isplatu i jednog eura, dok sudac Luca Labianca u uhidbenom nalogu objašnjava da su "kako se čini, AgustaWestland i njegova uprava navikli na isplatu mita i mi imamo razloga vjerovati da bi se takva korporativna filozofija mogla ponoviti u budućnosti, ako se ne zaustavi uhićenjima". Iz Finmeccanice su u kratkoj izjavi izrazili podršku Orsiju i dodali kako se nadaju da će njegova pravna pozicija biti poznata što ranije.

Indija, najveći svjetski uvoznik oružja, ima dugu povijest korupcije u slučajevima ugovora o kupnji vojne opreme. Više milijuna dolara težak skandal u 80-im oko kupovine topničkog naoružanja švedskog proizvođača Bofors pridonio je izbornom porazu premijera Rajiva Gandhija iz Kongresne stranke. Talijanska vlada je 30-postotni vlasnik tvrtke, a vlada navodi da je uvijek vodila poslove u Indiji kroz službene kanale.

Komentirajte prvi

New Report

Close