Indija blokirala stvaranje azijskog trgovinskog bloka

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2019. u 22:00
Indijski i tajlandski premijer, Narendra Modi i Prayuth Chan-ocha/Reuters

Indijska vlada, pribojavajući se slobodnog ulaska kineske robe, postavila je nove zahtjeve koje je ostalim državama teško ispuniti.

Azijske države vjerojatno će u veljači 2020. potpisati sporazum kojim bi bio stvoren najveći trgovinski blok na svijetu, izjavila je u nedjelju glasnogovornica tajlandske vlade.

To u prijevodu znači kako sastanak Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) nije uspio rezultirati sklapanjem Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP). 

"Još uvijek nemamo zaključak. Ministri trgovine još raspravljaju o otvorenim pitanjima. Potpisivanje se očekuje oko veljače iduće godine", izjavila je Narumon Pinyosinwat, a prenosi Reuters. Podsjetimo, tajlandska vlada ranije je očekivala da će sporazum o RCEP-u biti sklopljen najkasnije do kraja godine. Sastanak država jugoistočne Azije se tijekom vikenda održao u Bangkoku, a nade da će 16 država Azije i Oceanije sa 3,5 milijarde stanovnika sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini počele su se topiti nakon dolaska indijskog premijera Narendre Modija.

 

3,5 mlrd.

ljudi brojalo bi Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo

Naime, Modi u svom govoru na otvaranju sastanka uopće nije spomenuo RCEP, a umjesto toga govorio je samo o unapređenju postojećeg trgovinskog sporazuma između ASEAN-a i Indije. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, Indija je postavila nove zahtjeve u pregovorima o RCEP-u koje je "teško ispuniti". Naime, Indija se pribojava da će ulaskom u RCEP biti preplavljena kineskom robom koja će slobodno moći ulaziti na to golemo tržište.

Kina je pak glavni pokretač pregovora o ovom trgovinskom bloku koji će – kada bude dogovoren – smijeniti Europsku uniju na čelu ljestvice najvećih svjetskih zona slobodne trgovine. Kako Kina gleda na ovo povezivanje dovoljno govori priopćenje kineskog ministarstva vanjskih poslova nakon susreta premijera Li Keqianga s liderima ASEAN-a. "Rano zaključivanje pregovora o RCEP-u položit će temelj ekonomskoj integraciji istočne Azije", prenose agencije. Tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha prilikom otvaranja sastanka rekao je kako 16 država sklapanjem sporazuma žele potaknuti ekonomski rast, trgovinu i investicije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close