Imao je groznu reputaciju, a onda je ovaj grad postao najveće europsko središte za pohranu podataka

Autor: Vjekoslav Čulo , 26. svibanj 2024. u 09:02
Podatkovni centri su sve traženija roba u digitalnom svijetu/Pixabay

U podatkovne centre se pohranjuje gotovo sve što imate na računalu ili mobitelu, znači svi podatci s Clouda, internetske stranice, društvene mreže, fotografije, glazba i mnogo toga više.

Maleni gradić Slough u Berkshireu dugo je godina bio na lošem glasu, a mnogi će to pripisati britanskoj TV-emisiji Ured. Međutim, izgleda da će se to sve promijeniti.

Naime, budući da je gradić izravno prometno dobro povezan s Londonom, blizu je aerodroma Heathrow i premrežen je brzim svjetlovodnim vlaknima, Slough je savršeno mjesto za visokotehnološku revoluciju. A da to nije slučajno potvrđuje podatak da je trenutačno u Sloughu smješteno 34 podatkovnih centara i još ih se nekoliko uskoro otvara.

Potražnja za podatkovnim centrima snažno raste od pojave interneta i u Slough je prvi takav centar otvoren daleke 2005., a danas je Slough Trading Estate najveće podatkovno čvorište u Europi.

Ako slučajno niste upućeni, u podatkovne centre se pohranjuje gotovo sve što imate na računalu ili mobitelu, znači svi podatci s Clouda, internetske stranice, društvene mreže, fotografije, glazba i mnogo toga više.

Međutim, ono što je važno za podatkovne centre je visoka razina zaštite i većina centara zazire od medijske pažnje i odbija novinarske posjete što dodatno otežava određivanje točnog broja podatkovnih centara u Sloughu.

Gradsko vijeće Slougha navodi da ne postoji točni podatci o broju podatkovnih centara, ali njihov se broj procjenjuje na između 30 i 35.

I stoga ne čudi što su naši novinari objeručke prihvatili poziv da posjetimo Virgin Media O2 podatkovni centar.

Tom Finch, tehnički inženjer u podatkovnom centru kaže da je taj centar najveći podatkovni centar O2 u Britaniji i tu se bilježi sav promet 3G, 4G i 5G klijenata.

Prema Finchu, potreba za podatkovnim centrima je porasla zbog rada od kuće, a Slough se pokazao najboljim rješenjem zbog vrlo brzih optičkih veza.

Dan Goodenough, operativni tehničar podatkovnog centra, navodi kako sad moraju predviđati kad korisnici žele podatke te da je potražnja strelovito porasla nakon pandemije.

“Danas je primjerice to rad od kuće, ali i internetsko klađenje, virtualna stvarnost, odnosno posve drukčije vrste mrežnog prometa nego što je bio slučaj desetljeće ranije”, navodi Goodenough.

Ali zašto i dalje svi putevi vode u Slough?

Prednost Slougha je njegov strateški položaj, odnosno izvrsna prometna povezanost s glavnim gradom Londonom, a dodatna velika prednost je i blizina aerodroma Heathrow.

Usto, mnogo objekata u kojima su podatkovni centri mogu se vrlo lako dograditi te grad ima vrlo brzi svjetlovodni internet jer je smješten na glavnoj svjetlovodnoj liniji između Londona i SAD-a.

No, za činjenicu da je Slough čvorište podatkovnih centara najzaslužnije su londonske banke. Naime, gradsko vijeće navodi da su prve podatkovne centre u Sloughu otvarale bankarske ustanove koje su tražile mjesto izvan Londona za hitne slučajeve, ali opet dovoljno blizu da kašnjenje prijenosa podataka kroz kabele bude minimalno, odnosno da ne utječe na brzinu transakcija tijekom trgovanja.

Međutim, postoji i negativna strana podatkovnih centara, a to je potreba za mnogo električne energije potrebne za hlađenje poslužitelja i održavanje interneta te velike količine vode za hlađenje.

Svi ti čimbenici su primorali čelnike podatkovnih centara u Sloughu da počnu ulagati u obnovljive izvore energije, energetski učinkovitiju opremu i napredne tehnike hlađenja kako bi smanjili ugljični otisak. Bilo kako bilo, podatkovni centri postali su nasušna potreba u suvremenom digitalnom svijetu, a Slough se ispostavio kao savršeno središte jednog od najvećih svjetskih podatkovnih čvorišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close