Ifo institut: Zaoštrena kriza u njemačkoj stanogradnji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2023. u 20:00
Otprilike petina kompanija navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova/REUTERS

Otprilike petina kompanija, njih 20,7 posto, navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova.

Kriza u njemačkoj stanogradnji zaoštrila se u kolovozu u uvjetima skupih kredita i građevinskog materijala i broj tvrtki s otkazanim projektima dosegnuo je najvišu razinu od početka 1990-ih, izvijestio je u utorak institut ifo.

Otprilike petina kompanija, njih 20,7 posto, navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova, pokazala je anketa ifo-a. U srpnju njihov udio iznosio je 18,9 posto.

“Otkazivanje projekata gradnje stanova dosegnulo je novi vrhunac. Tako nešto nismo vidjeli još od početka istraživanja 1991. godine”, rekao je voditelj odjela anketa u ifo-u Klaus Wohlrabe.

Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod utjecajem strožih energetskih propisa.

Sve je više tvrtki u problemima, pa je tako 44,2 posto tvrtki prijavilo manjak narudžbi u kolovozu, naspram samo 13,8 posto u isto vrijeme prošle godine, navode u ifo-u.

“Neke tvrtke jedva drže glavu iznad vode”, ističe Wohlrabe, dodajući da gotovo 12 posto tvrtki u sektoru navodi probleme s financiranjem, najviše u 30-ak godina. Većina kompanija strahuje da bi u idućih šest mjeseci mogla imati još manje posla, navodi institut. 

Komentirajte prvi

New Report

Close