Bili su ekonomski biser kontinenta: Ide li nekoć uspješna država prema kolapsu valute i financijskoj krizi?

Autor: Jerko Zlatar , 14. listopad 2023. u 08:00
Zaduženost JAR-a ove godine trebala bi iznositi 75 posto BDP-a, a iduće povećati se na 80 posto/SHUTTERSTOCK

Ulagači iz SAD-a i Europe rasprodaju državni dug uzrokujući rast prinosa.

Južnoafrički ekonomist i izvršni director Efficient Groupa Dawie Roodt upozorio je da Južna Afrika ide prema ozbiljnoj financijskoj krizi, uzrokujući kolaps randa i rast inflacije. Govoreći za YouTube kanal State of the Nation, Roodt je objasnio da trenutni omjer duga Južne Afrike i bruto domaćeg proizvoda iznosi 73 posto.

Taj omjer duga isključuje dug državnih poduzeća. Situacija će postati mnogo gora jer će fiskalni deficit zemlje ove godine biti oko 6 posto BDP-a. To znači da će se omjer duga Južne Afrike i BDP-a za tekuću financijsku godinu, koja bi trebala završiti u ožujku 2024. godine, povećati na više od 75 posto, a godinu nakon toga povećati se na 80 posto.

Zabrinjavajuća izloženost
“Povećani teret duga postaje veliki problem jer se dug mora servisirati”, izjavio je Roodt. Rekao je da Sjedinjene Američke Države i Europa prodaju južnoafrički dug te da su ga domaće banke i domaći upravitelji financijskom imovinom počeli kupovati. Međutim, to je skupo jer te institucije zahtijevaju veće povrate za povećani rizik što znači da će se središnja država suočiti s većim kamatama.

Na stolu lepeza mjera štednje

Predlažu se mjere štednje, od zamrzavanja novih poslova u javnoj službi, obustava javnih nabava i revizija plaća u javnom sektoru.

Izloženost državnim obveznicama je dosegla toliko zabrinjavajuće razine da je guverner Centralne banke JAR-a Lesetja Kganyago upozorio da počinje dovoditi u opasnost bilance banaka. Prema “Roodtu “Južna Afrika u toksičnoj situaciji u kojoj ima ogroman fiskalni deficit zbog čega je država prisiljena posuđivati mnogo novca”.

Istodobno, dugoročne kamate rastu, a rand zbog toga slabi. “Dolazimo u situaciju u kojoj razina duga raste do te razine da idemo prema ozbiljnoj financijskoj krizi”, izjavio je za State of the Nation. Ministar financija Enoch Godongwana vrlo je zabrinut i državna riznica je predložila drastične korake za obuzdavanje potrošnje jer se suočava se s “dužničkom zamkom”.

Mjere uključuju zamrzavanje novih poslova u javnoj službi, obustavu ugovora o javnim nabavama za sve infrastrukturne projekte i stavljanje povećanja plaća javnih službenika pod kontrolu. Međutim, postoji značajan otpor smanjenju potrošnje od strane lijevo orijentiranog i socijalističkog Trojnog saveza, koju čine vladajući ANC te Kongres sindikata Južne Afrike i Komunistička partija.

Sindikati su pozvali na štrajkove zbog najavljenih rezova, a tamošnji mediji pišu da u dijelu vlade postoji snažan otpor uštedama. Vlada ANC-a ne želi mijenjati Zakon o plaćama u javnom sektoru jer bi mogla izgubiti potporu prije općih izbora 2024. godine, a postoji nedostatak političke želje za povećanjem poreza na dodanu vrijednost za financiranje programa socijalne pomoći, koje ANC želi učiniti trajnom.

Pozivi na štrajk
Očekuje se da će financijski situacija imati implikacije na vrijednost južnoafričkog randa, inflaciju, cijene dugoročnih obveznica i gospodarski rast. Roodt smatra da će rand vjerojatno značajno oslabiti tijekom sljedeće dvije godine i da može doseći vrijednost od 25 do 30 randa za američki dolar.

“Dugoročne obveznice, kojima se trenutno trguje s kamatom oko 12 posto, mogu doseći do 15 posto. Inflacija također može porasti između 10 posto i 15 posto. Zbog fiskalne potrošnje središnje vlade, idemo prema vrlo visokim razinama inflacije, puno slabijoj valuti i puno slabijem gospodarskom rastu”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close