Iako se očekivalo suprotno, tržište nekretnina doživjelo najveći procvat u zadnjih 20 godina

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2021. u 08:40
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema stručnjacima s tržišta, ovaj balon neće tako brzo prsnuti.

Pandemija je izazvala neočekivani rast cijena nekretnina po cijelom svijetu iako se očekivalo upravo suprotno – ponavljanje 2008. godine i pad cijena zbog rasta nezaposlenosti i osobnih bankrota te pojačane prodaje kuća i stanova, stoji u velikoj analizi CNN-a, prenosi buka.

Umjesto toga, tržište nekretnina doživjelo je procvat cijena kakav nije zabilježen posljednjih 20 godina u zemljama diljem svijeta, od SAD-a do Njemačke, Kine, Novog Zelanda i Perua. U 37 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) cijene nekretnina skočile su za u prosjeku 6,7 posto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine.

A prema stručnjacima s tržišta, ovaj balon neće tako brzo prsnuti. Naime, očekuje se da će pojačana potražnja za kućama trajati ove i iduće godine te da bi 2023. moglo zavladalo zatišje, no ne i veći pad cijena. Naime, zaduživanje je i dalje jeftino, a očekuje se skok aktivnosti na tržištu nakon otvaranja granica.

Kako za CNN govori istraživačica tržišta Kate Everett-Allen iz konzultantske kuće specijalizirane za nekretnine Knight Frank, razlog za bujanje tržišta je pomoć koju su vlade dale vlasnicima kuća privremeno zabranjujući ovrhe te milijardama koje su otišle na pomoć radnicima i vlasnicima tvrtki. To je spriječilo gubljenje domova i prodaju drugih nekretnina, ali rasle su i same cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close