I hrvatske IT tvrtke dale bi utočište bjeloruskim programerima

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2020. u 22:00
Prosvjedi oporbe koja zahtijeva ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka ušli su u četvrti tjedan/REUTERS

IT poduzetnici iz Minska tvrde da dobivaju ponude iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana, ali i zemalja članica Europske unije.

Nasilni odgovor režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka prema prosvjednicima koji traže njegovu ostavku i raspisivanje ponovljenih predsjedničkih izbora naveo je tamošnji IT sektor – jednu od najuspješnijih izvoznih priča u Bjelorusiji – na razmišljanja o preseljenju.

Kako piše Financial Times, prije nego što je Lukašenko proglasio pobjedu na prošlomjesečnim izborima te zapovjedio policiji da oporbene prosvjede brutalno suzbije, Nick Kaeshko nije uopće razmišljao o selidbi svije IT kompanije izvan Bjelorusije.

Uhićenja bez razloga

Međutim, nakon burna posljednja tri tjedna, Kaeshko razmišlja baš o tome. “Svjedočimo da se ljude uhićuje bez razloga, samo zato jer netko glasno izražava svoje mišljenje ili se nalazi na ulici”, ističe Kaeshko koji je prije četiri godine s dvojicom prijatelja u Minsku osnovao Grinteq, tvrtku specijaliziranu za softver u internetskoj trgovini.

“Kada to vidite, shvatite da se to može dogoditi vama, vašim suradnicima. I to je najveća motivacija za razmišljanja o odlasku”, poručuje taj bjeloruski poduzetnik.

Kaže da ga je u posljednje vrijeme kontaktiralo nekoliko tehnoloških parkova iz Rusije, Kazahstana i Ukrajine, ali i članica EU-a, poput Poljske, baltičkih država te Hrvatske. U razmišljanjima o odlasku nije usamljen.

2

milijarde dolara izvoza ostvario je prošle godine Hi-Tech Park u Minsku u kojem je niz IT kompanija

Prije dva tjedna, više od 2500 bjeloruskih IT poduzetnika, programera i investitora u taj sektor uputilo je otvoreno pismo u kojem su upozorili da zbog režimske represije sektoru prijeti egzodus zaposlenika. Upozorenje valja ozbiljno shvatiti s obzirom da je IT sektor jedan od najvećih ekonomskih uspjeha Bjelorusije.

Pokretan velikim brojem IT inženjera koji izlaze s bjeloruskih sveučilišta te velikodušnim poreznim polakšicama, tamošnji IT sektor rapidno se razvio i 2018. je sudjelovao sa 6 posto u BDP-u te istočnoeuropske države. Hi-Tech Hub u Minsku u kojem je smješten cijeli niz IT tvrtki prošle je godine ostvario izvoz vrijedan 2 milijarde dolara.

Štoviše, u gospodarstvu sovjetskog tipa u kojem dominiraju velika državna poduzeća iz sektora teške industrije, bjeloruski IT sektor jedna je od rijetkih enklava privatnog poduzetništva.

Gubitak reputacije

Politički potres u zemlji odrazio se i na bjeloruske IT-ovce. “Bojimo se izaći na ulice, ali ipak to činimo svakog dana jer je naša građanska dužnost podržati štrajkaše. Sve drugo, financijski problemi, projekti, palo je u drugi plan”, kaže Elena Sokolova, osnivačica IT grupacije Internet of Things.

Na poslovanje im utječe i sve češći gubitak internetske veze koju Lukašenkov režim povremeno isključuje kako bi suzbio organiziranje prosvjeda.

Odmah nakon izbora 9. kolovoza internetske veze u cijeloj zemlji nije bilo puna tri dana. Neki se stoga pribijavaju da će se to odraziti na reputaciju kod stranih klijenata.

Nick Kaeshko smatra kako će 10 do 20 posto bjeloruskih IT tvrtki otići iz zemlje ako Lukašenko nastavi s represijom.

No dio poduzetnika smatra kako je za sada prerano reći da će mnoštvo bjeloruskih programera i inženjera napustiti zemlju.

Naime, malo je država u kojima se bjeloruski građani mogu dugotrajnije nastaniti bez viza i radnih dozvola, a preseljenje tvrtke u drugu jurisdikciju nije jednostavno.

Komentirajte prvi

New Report

Close