I Apple razvija samovozeće automobile

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. prosinac 2016. u 21:59
Već imaju i domenu apple.car/REUTERS

U kompaniji ističu uzbuđenje zbog potencijala tih sustava, ne samo u prometu.

Tehnološki div Apple u nedjelju je prvi put objavio kako planira ulagati u razvoj samovozećih automobila, prenosi BBC, i time potvdila glasine o kojima se šuška već dugo.

Tvrtka iz Cupertina je, navodi se, 'uzbuđena zbog potencijala koje automatizirani sustavi imaju u mnogim područjima, uključujući i promet', dodavši kako postoje značajne društvene koristi od automatiziranih vozila koje će se tek ostvariti. Dugo su postojale glasine o Appleovim planovima, no dosad ih tvrtka nije javno obznanila.  Ford, jedan od najvećih svjetskih proizvođača vozila, koji već do 2021. planira masovno proizvoditi samovozeće automobile, istaknuo je kako svoj pothvat temelji na istim osnovama kao i Apple. Tehnološki div već je registrirao i internetske domene apple.car i apple.auto.

Objavljeno je i da je direktor tvrtke za razvoj proizvoda, Steve Kenner, pisao američkoj službi za sigurnost prometa, napominjući da je Appleova odluka potaknuta velikim investicijima u strojnom učenju i autononmnim sustavima, u kojem traži da se ne uvodi previše pravila prilikom testiranja automatiziranih vozila i da  svi proizvođači moraju biti tretirani jednako. Inače, svoje samovozeće automobileveć testira najveća web tražilica Google, a Tesla, tvornica luksuznijih elektromobila, u listopadu je objavila da će ubuduće svi njeni modeli imati sustav za automatiziranu vožnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close