Nakon jedne objave ‘preko noći’ su izgubili čak 8,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2021. u 15:27
Početkom siječnja Hyundai je potvrdio napise o mogućoj suradnji na razvoju vozila/REUTERS

Nedavno je i CNBC objavio kako su razgovori blizu dovršetka, a jedan korejski list je najavio potpisivanje ugovora 17. veljače.

Vrijednost dionica južnokorejskih proizvođača automobila Hyundai i Kia snažno je pala u ponedjeljak nakon objave kako ipak neće doći do suradnje s Appleom u razvoju njegova autonomnog vozila.

U objavi sukladnoj burzovnim pravilima o izvješćivanju investitora zbog glasina na tržištu Hyundai i Kia su potvrdili da su od nekoliko kompanija dobili ponude za suradnju u zajedničkom razvoju autonomnog električnog vozila, no svi su razgovori još u ranoj fazi.

“Nismo razgovarali s Appleom o razvoju autonomnog vozila”, priopćile su kompanije.

Nakon toga cijena dionica Hyundaija potonula je 6,2 posto čime je vrijednost kompanije pala za 3 milijarde dolara. Još snažniji udarac od 5,5 milijardi dolara doživjela je Kia nakon što je cijena dionica pala 15 posto.

Kijina dionica skočila je 61 posto od početka siječnja nakon što je Hyundai – njezin vlasnik – potvrdio medijske napise o razgovorima s Appleom oko razvoja automobila do 2027. te razvija baterija u američkim tvornicama ta dva korejska proizvođača. Sada pak Hyundai tvrdi da razgovora s Appleom nije ni bilo, već s “nekoliko drugih kompanija”.

Nedavno je i CNBC objavio kako su razgovori blizu dovršetka, a jedan korejski list je najavio potpisivanje ugovora 17. veljače. Navodno su još 2018. uspostavljeni prvi kontakti.

Inače, Hyundai je poznat po svojoj nesklonosti suradnje s drugim kompanijama. Kompanije motore, mjenjače, pa čak i čelik proizvodi u vlastitim tvornicama s obzirom da su drugi po veličini južnokorejski konglomerat.

Komentirajte prvi

New Report

Close