Huaweijev otac želi preko softvera zaobići američki pritisak

Autor: Tomislav Pili , 25. svibanj 2021. u 22:00
Ren Zhengfei, osnivač Huaweija želi i ojačavanje domaće pozicije/REUTERS

Čelnik kompanije smatra da će budući razvoj u području softvera biti izvan američke kontrole.

Osnivač kineskog tehnološkog diva Huaweija želi da se kompanija preorijentira na proizvodnju softvera smatrajući da bi joj američka vlada u tom području mogla mnogo manje naštetiti nego u proizvodnji hardvera.

Ta se vijest naslanja na Huaweijevu najavu da će 2. lipnja predstaviti svoj novi operativni sustav (OS) za pametne telefone nazvan Harmony, što analitičari ocjenjuju njegovim najsnažnijim potezom do sada usmjerenim na oporavak od štete koju su nanijele američke sankcije. Vlastiti operativni sustav znači da se Huawei više neće oslanjati na Android.

Ublažavanje učinka

Podsjetimo, američkim sankcijama iz sredine 2019. Googleu je zabranjeno pružanje tehničke podrške novim modelima Huaweijevih telefona i pristup njegovom paketu usluga na kojima se temelji većina Android aplikacija.

Stručnjaci procjenjuju da će Harmony samo ublažiti učinak sankcija iz 2019. kojima je Huaweiju zabranjen pristup ključnoj tehnologiji američkog podrijetla, onemogućujući mu sposobnost dizajniranja vlastitih čipova i nabavljanja komponenata od vanjskih dobavljača.

Nije jasno hoće li Huawei istodobno predstaviti nove pametne telefone ili će ažurirati postojeće telefone. Također, ne zna se koliko brzo će uvesti novi OS.

Nekad najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Huawei je danas 6. na svijetu s četiri posto tržišnog udjela u prvom tromjesečju.

138,7

milijardi dolara iznosili su prošlogodišnji Huaweijevi ukupni prihodi, pokazalo je financijsko izvješće

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tvrdila je da je kineski telekomunikacijski div prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti zbog navodne suradnje s kineskim obavještajnim službama, a Huawei te optužbe odbacuje.

Promjena u Bijeloj kući ništa dobroga nije donijela kineskoj kompaniji s obzirom da Bidenova administracija ne pokazuje da bi tako skoro mogla ukinuti Trumpovu odluku. No, najava lansiranja Harmonyja uvod je u dublji ulazak Huaweija u sofverske vode, ako je suditi po porukama osnivača Ren Zhengfeija koje je uputio zaposlenicima, a u koje je uvid imao Reuters.

Ren je pozvao zaposlenike da se “usude predvoditi svijet” u softveru. Poruke koju su iscurile do sada su najjasniji pokazatelj smjera kojim kompanija ide kako bi odgovorila na pritisak sankcija na poslovanje koje je donedavno bilo ključno za Huawei. Ren preporuča fokusiranje na softver jer je budući razvoj u tom području “izvan američke kontrole i imat će veću neovisnost i autonomiju”.

S obzirom da će Huaweiju kratkoročno biti teško proizvesti napredni hardver, u bilješci se tvrdi kako se stoga treba fokusirati na izgradnju sofverskog ekosustava, poput već spomenutog operativnog sustava Harmony, sustava “računalstva u oblaku” temeljenog na umjetnoj inteligenciji pod nazivom Mindspore te ostalih IT proizvoda.

Koliko Huawei trenutno zarađuje od softvera nije poznato jer financijsko izvješće za 2020. nije specificiralo koliko pojedini poslovni segmenti sudjeluje u ukupnim prihodima od 891,4 milijarde juana (138,7 milijardi dolara).

Prikladni model

Ren Zhengfei je također poručio svojim zaposlenicima da će snažniji ulazak u proizvodnju softvera ovisiti o iznalaženju prikladnog poslovnog modela te bi stoga kompanija trebala usvojiti pristup na temelju otvorenog koda.

Osvrćući se na teškoće poslovanja u SAD-u, Ren smatra da bi kompanija trebala ojačati svoju poziciju na domaćem tržištu i izgraditi svoje područje djelovanja u kojem bi bilo moguće isključiti američko prisustvo.

“Jednom kada dominiramo Europom, Azijom i Pacifikom te Afrikom, ako se američki standardi neće poklapati s našima i nećemo moći ući na američko tržište, tada ni Amerikanci neće moći ući na naš teritorij”, poručuje Huaweijev “otac”.

Podsjetimo, Renova razmišljanja u skladu su s nedavnim javnim objavama iz Huaweija. Predsjednik Eric Xu u travnju je izjavio da će kompanija ove godine uložiti više od milijardu dolara u razvoj inteligentne vožnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close