Huawei u subotu pušta 5G mrežu u Španjolskoj

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2019. u 22:00
Vodafone Espana uvodi mrežu nove generacije u 15 gradova/Reuters

Španjolskom operateru opremu je isporučila kineska kompanija usred krize s američkom administracijom koja ju je stavila na crnu listu.

Kineski telekomunikacijski proizvođač Huawei ubilježio je značajan uspjeh u globalnoj utrci gradnje 5G mreža i to usred krize zbog "crne liste" na koju je američka administracija stavila tu kompaniju.

Španjolski operater Vodafone Espana 5G mrežu nove generacije uvest će u 15 gradova 15. lipnja, a u suradnji s kineskom kompanijom, najavio je izvršni direktor te tvrtke Antonio Coimbra, pa će Španjolska biti jedna od prvih europskih zemalja s iznimno brzom mobilnom mrežom.

Isporuka u Njemačkoj
Osim Huaweija, švedski Ericsson osigurat će hardvere za podatkovnu mrežu. Podsjetimo, Huawei je vodeći pružatelj mobilnih mreža, pogotovo u Europi.

Washington je tu tehnološku kompaniju prošlog mjeseca stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolirano. Kako je kazao zamjenik direktora njemačke podružnice Huaweija David Wang za dnevnik Rheinischen Post, Huawei pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže i u Njemačkoj. "Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže Deutsche Telekoma, Vodafone Deutschlanda i Telefonica Deutschlanda. Pretpostavljamo da ćemo surađivati s te tri kompanije i po pitanju 5G mreže", izjavio je Wang.

U 5G-u 45 posto svijeta
Tržišni potencijal 5G mreža dobro oslikava vijest da je Ericsson podigao svoju procjenu o broju pretplata za usluge u mobilnim telekomunikacijskim mrežama najnovije generacije 5G za 27 posto na 1,9 milijardi do 2024. godine. Time će biti omogućen pristup uslugama u mobilnim telekomunikacijskim mrežama 5G-a za više od 45 posto svjetske populacije, objavio je švedski proizvođač telekomunikacijske opreme u svom polugodišnjem Izvješću o mobilnosti.

Prethodna prognoza švedske tvrtke iz studenoga predviđala je 1,5 milijardi pretplata na 5G u 2024. godini i mrežnu pokrivenost od preko 40 posto svjetske populacije. Iz Ericssona, među čijim su glavnim rivalima kineski Huawei i finska Nokia, očekuju da će Sjeverna Amerika predvoditi u prihvaćanju 5G-a s obzirom na 63 posto predviđenih pretplata na mobilne komunikacije u pet godina, a slijede jugoistočna Azija i Europa.

Sporije do cilja

Prva pozicija 'na čekanju'
Kineskom Huaweiju trebat će više vremena da postane najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, što je cilj koji je prvotno trebao postići u četvrtom kvartalu ove godine, izjavio je jedan od čelnika te kompanije. "Postali bismo najveći u četvrtom kvartalu ove godine, no sad smatramo da bi taj proces mogao potrajati duže", rekao je glavni strateški direktor Huawei Consumer Business grupe Shao Yang. Huawei trenutno dnevno prodaje 500 do 600.000 pametnih telefona, rekao je na sajmu tehnologije CES Asia u Šangaju. Huawei je bio drugi najveći prodavač u prvom tromjesečju, iza Samsunga.

Komentirajte prvi

New Report

Close