Huawei se hvali napretkom, a za EU ostaje nepoželjan partner

Autor: Tanja Ivančić , 27. veljača 2024. u 22:00
Li Peng, viši potpredsjednik kompanije/HUAWEI

Najveće svjetsko okupljanje lidera mobilne i prateće industrije.

Kineski Huawei na najvećem godišnjem sajmu mobilne industrije MWC u Barceloni, predstavio je svoja nova dostignuća u domeni 5G mobilnih mreža, te u svojoj objavi tvrdi da njihov 5,5G standard može otključati nove prilike za rast telekomunikacijske industrije.

Huaweijeva dostignuća na MWC kongresu u Barceloni, koja svake godine okuplja elitu svjetske mobilne industrije, predstavio je Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija, te kazao, da se “tehnologija 5,5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija”, izvijestili su iz kompanije.

45

prigovora bilo je na na Pravilnik koji je još u procesu donošenja

Blokiran u EU
Inače, GSMA (udruženje telekoma) predviđa da će do 2025. mobilni operatori morati potrošiti oko 1,1 bilijuna dolara na kapitalna ulaganja, uglavnom u 5G, čije se pokretanje očekuje na 30-ak novih tržišta, većinom u Africi i Aziji.

No, upravo je Huawei, iako neumorno predstavlja svoja tehnološka dostignuća upravo u Barceloni, već nekoliko godina pod posebnom pozornošću svih država članica Europske unije, upravo u dijelu 5G-a, a sve u cilju nacionalne sigurnosti. Huawei i njegova mrežna oprema i tehnologija u mnogim zemljama podliježu procesima procjene sigurnosnih rizika ili je pak potpuno izbačena iz 5G mobilnih mreža.

Šef industrije Europske unije Thierry Breton u lipnju je pozvao više zemalja EU-a da se pridruže naporima za obuzdavanje ili blokiranje Huawei i ZTE opreme iz 5G telekomunikacijskih mreža EU, pisao je Reuters u rujne te objavio popis onih koji su se tome odazvali.

Tako iznose da su “Francuske su vlasti 2020. godine naložile telekom operatorima koji planiraju kupiti Huawei 5G opremu da neće moći obnoviti licence za opremu nakon isteka, čime je Huawei postupno izbačen iz mobilnih mreža.

Njemačka je odredila se uklone sve kritične komponente koje su izradili Huawei i ZTE u svojim jezgrenim 5G mrežama do 2026. Latvija i SAD potpisali su sporazum 2020. o sigurnosti 5G s ciljem ograničavanja poslovanja kineskih tvrtki. Osim nabrojanih, i Danska, Litva, Portugal, Rumunjska, Švedska, Estonija, uvele su svojevrsna ograničenja za implementaciju 5G mrežne opreme Huaweija.

Kapitalna ulaganja u 5G mreže

GSMA predviđa da će do 2025. mobilni operatori morati potrošiti oko 1,1 bilijuna dolara na kapitalna ulaganja, uglavnom u 5G mreže.

Hrvatska u procesu
Hrvatska je upravo u procesu izrade takvog Pravilnika, čiji je predlagatelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Javna rasprava je odrađena. Na odredbe budućeg pravilnika bilo je ukupno 45 komentara i to HT-a, A1, Telemacha, ENT-a i Huaweija, dionika industrije na čije će se poslovanja u mnogome odraziti konačne odredbe. Oni su mahom zahtijevali dodatna pojašnjenja i jasnije definicije gotovo po svim točkama.

Prvobitno planirani rok, ali ne i obvezujući, za konačno izvješće o tekstu Pravilnika bio je zakazan za 28. veljače. No, neće biti ispoštovan jer, doznajemo, za sada je u fazi ‘peglanja’ odredbi, te se s tim neće žuriti. Novog datuma nema, stoga i dalje ostaje nepoznanica hoće li i u kojoj mjeri Huawei biti prognan iz domaćih mobilnih mreža i kritične infrastrukture.

Komentirajte prvi

New Report

Close