Huawei počeo testiranja mobitela sa svojim sustavom

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2019. u 21:59
Testiranja se vrše na modelu iz nižeg cjenovnog ranga/REUTERS

Iako je kompanija tvrdila da Hongmeng, zamjenu za Android, neće ugrađivati u telefone, državni mediji tvrde suprotno.

Kineski proizvođač mobitela Huawei testira pametni telefon s ugrađenim operativnim sustavom Hongmeng koji je kompanija samostalno razvila, izvijestila je državna medijska kuća Global Times, a prenosi Reuters.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Global Times u nedjelju je objavio kako će uređaj stajati oko 2000 juana (288 dolara) što bi značilo da se radi o modelu u cjenovno nižem rangu.

Međutim, lansiranje na tržište mobitela sa Hongmeng sustavom označit će veliki korak za drugog svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme nakon što mu je američka vlada u svibnju zabranila ugradnju Googleova sustava Android na nove modele.

Valja podsjetiti kako su nedavno visokopozicionirani menadžeri Huaweija javno tvrdili kako je Hongmeng sustav namijenjen za uređaje interneta stvari (IoT) te su odbacivali mogućnost njegove ugradnje u mobitele.

Prošlog je mjeseca kompanija najavila kako će prvi uređaj s ugrađenim Hongmengom biti pametni televizor brenda Honor. Prošlog tjedna, tijekom predstavljanja financijskih rezultata, predsjednik Huaweija Liang Hua kazao je kako preferiraju Android za svoje mobitele te da je Hongmeng dio "dugoročne strategije" kompanije.

Podsjetimo, Huaweijevi prihodi u prvom su polugodištu rasli 23 posto, dijelom zbog snažne domaće potražnje za njegovim mobitelima, navodi Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close