Huawei ne vjeruje da će mu Biden tako skoro ukinuti sankcije

Autor: Tomislav Pili , 25. siječanj 2021. u 22:00
Modeli P i Mate među najprodavanijima su u višem cjenovnom segmentu u Kini/REUTERS

Razmatranje prodaje ukazuje kako u Huaweiju ne vjeruju da će Washington bitno promijeniti stav prema restrikcijima u pristupu tehnologiji.

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei razmatra prodaju poslovanja s premium modelima što sugerira da kompanija polaže malo nade u promjenu američke politike nakon smjene u Bijeloj kući.

Kako ekskluzivno doznaje Reuters pozivajući se na upućene izvore, Huawei je u ranoj fazi pregovora o prodaji svojih modela P i Mate.

Prema tvrdnjama izvora, razgovori između najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme i jedne investicijske kompanije iza koje stoje lokalne vlasti grada Šangaja traju već nekoliko mjeseci.

Model kao kod Honora

Ta bi kompanija formirala konzorcij s trgovcima koji prodaju Huaweijeve mobitele, što je sličan model kao u slučaju brenda Honor. Huawei je lanjskog studenog najavio prodaju tog svog cjenovno povoljnog brenda konzorciju od 30 trgovaca predvođenih kompanijom iza koje stoji gradska vlast Shenzena.

Reuters navodi kako su u Huaweiju počeli razmišljati o prodaji skupih modela mobitela još krajem rujna prošle godine. O kolikoj se vrijednosti radi, za sada nije poznato. No, prema podacima konzultantske tvrtke IDC, između trećeg tromjesečja 2019. i 2020. Huawei je prodao uređaja iz P i Mate serije za 39,7 milijardi dolara.

Ta dva modela među najprodavanijima su u višem cjenovnom segmentu u Kini gdje se natječu s Appleovim iPhoneom te domaćim rivalima, Xiaomijevim serijama Mi i Mix te modelom Find proizvođača Oppo. Tvrtka Counterpoint je izračunala da su u trećem tromjesečju prošle godine P i Mate modeli donijeli Huaweiju 40 posto ukupne prodaje telefona.

39,7

milijardi dolara iznosila je prodaja uređaja iz P i Mate serije između trećeg tromjesečja 2019. i 2020.

Međutim, konačna odluka o prodaji još nije donijeta te se možda na kraju cijela priča izjalovi, naglašavaju izvori, s obzirom da kompanija i dalje pokušava u svojim pogonima proizvoditi moćni procesor Kirin koji je samostalno razvila, a koji pokreće najskuplje modele.

Glasnogovornik Huaweija poručio je kako su i do kompanije doprle glasine o prodaji premium modela, no takvih planova nema. Lokalne vlasti Šangaja tvrde kako nisu upoznate s tim navodima i odbile su dalje komentirati.

Međutim, razmatranje potencijalne prodaje ukazuje kako u Huaweiju ne vjeruju da će administracija novog predsjednika SAD-a Joea Bidena bitno promijeniti stav prema američkim restrikcijima tom kineskom proizvođaču u pristupu zapadnoj tehnologiji.

Na ‘crnoj list’ od 2019.

Podsjetimo, bivša Trumpova administracija stavila je Huawei na „crnu listu“ još u svibnju 2019. godine. Washington uporno tvrdi da je Huawei prijetnja za nacionalnu sigurnost zapadnih država, što kineska kompanija opetovano opovrgava.

No, analitičari smatraju da se u pozadini skriva američka namjera oslabljivanja Huaweija kako bi američke kompanije zadržale globalno tehnološko vodstvo.

Ipak, zabrana pristupa američkom hardveru i softveru, poput Googleovih usluga, negativno se odrazila na Huaweijeve dobavne lance, pa je i prodaja Honora bio način da se taj brend održi na životu.

Reutersovi izvori ističu kako je motiv za pregovore o prodaji skupih modela upravo nedovoljna opskrba dijelovima za proizvodnju.

Da je situacija ozbiljna, upozorio je još prošle godine šef Huaweijeva poslovanja s potrošačkom elektronikom Richard Yu kazavši da će zbog američkih restrikcija kompanija uskoro prestati proizvoditi Kirin procesore.

Analitičari vjeruju da će se to dogoditi tijekom ove godine. Analitičarka Counterpointa Flora Tang smatra kako će prodaja modela P40 i serije Mate 40 nastaviti padati tijekom prvog tromjesečja zbog ozbiljne nestašice dijelova.

Komentirajte prvi

New Report

Close