Huawei modernizira srpske telekomunikacije za 150 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2016. u 12:14
Urbane sredine bit će povezane optičkim kabelom/FOTOLIA

Ugovor Telekoma Srbija s kineskim Huaweijem podrazumijeva nabavu opreme, usluga i radova od te kineske kompanije.

Telekom Srbija i kineska kompanija Huawei kroz projekt All-IP transformacije napravit će prekretnicu u razvoju telekomunikacija u Srbiji, javlja B92. Na temelju ugovora potpisanog u lipnju ove godine, za vrijeme posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga i izaslanstva kineskih ministara i gospodarstvenika Srbiji, Telekom će u suradnji s kompanijom Huawei započeti proces modernizacije svoje fiksne telekomunikacijske mreže.

Smanjenje troškova
Ugovor s Huaweijem podrazumijeva nabavu opreme, usluga i radova od te kineske kompanije.  Prema planovima, svi fiksni telefonski priključci korisnika srpske kompanije bit će prebačeni na IP (internet protokol) tehnologiju, što će omogućiti najkvalitetnije usluge, prije svega u području fiksnog interneta i multimedije. Telekom Srbija uložit će u taj projekt do 150 milijuna eura, tako da će modenizacija fiksne telefonske mreže, između ostalog, omogućiti da veliki broj korisnika, ponajprije oni u urbanim sredinama, budu povezani optičkom vezom, pri čemu se korisničke brzine mogu kretati i do jedan gigabit u sekundi.

 

80posto

korisnika moći se imati internet s brzinom od 50 megabita u sekundi

Optički pristup daje jamstvo i za kvalitetniji razvoj svih budućih usluga. Telekom Srbija, kako se navodi, ima četiri cilja koja će realizirati kroz taj projekt: očuvanje liderske pozicije, kao i vrijednosti Telekoma na srednji i duži rok, te smanjenje troškova upravljanja mrežom kroz unaprjeđenje telekomunikacijske infrastrukture i osiguranja.  "Cilj je da oko 80 posto korisnika može imati internet s brzinom od 50 megabita po sekundi, a pola korisnika čak i više od 100 megabita, pa sve do jedan gigabit po sekundi", rekao je Predraga Ćulibrk, direktor Telekoma Srbija. 

Za kućanstva i tvrtke
Prema njegovim riječima, tim projektom bit će obuhvaćeno više od milijun kućanstava i poslovnih objekata, odnosno veliki broj srpskih gradova.  "Realizirat ćemo projekt u sljedeće tri godine, riječ je o najsloženijem projektu u koji je Telekom dosad bio uključen", rekao je Ćulibrk. 

Niska cijena

Propale dvije privatizacije
Lani je propao je i drugi pokušaj privatizacije Telekoma Srbija jer Vučićeva vlada nije bila zadovoljna ponudama za državni udio od 58,11% dionica. U vlasništvu kompanije je 20% dionica, 14,95% imaju građani, a 6,94% zaposlenici. Godine 2011., u vrijeme prve privatizacije, kada je jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio 1,1 milijardu eura za 51% dionica, procjenjivalo se da Telekom vrijedi 2,2 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close