Hrvatska nije jedina europska država kojoj prijete strani bankari

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2015. u 10:01
Foto: Thinkstock

Ukoliko zakon zaista stupi na snagu, što leži u rukama novoizabranog predsjednika Andrzeja Dude, banke su najavile „protumjere“.

Poljske banke i njezini strani vlasnici odlučili su se na protuofenzivu u borbi oko prisilne promjene valute kredita iz švicarskih franaka u zlote. Njemačke Commerzbank i Deutsche Bank te austrijska Raiffeisen Bank International kao i još neki vlasnici poljskih banaka poput američkog General Electrica, uputili su nekoliko apela na adresu poljskih državnih institucija u kojima se upozorava na posljedice zakona koji banke prisiljava na pretvorbu kredita građana u švicarskim francima u zlote. Prema zakonu koji je prije nekoliko tjedana prošao prvu parlamentarnu instancu, 90 posto troškova ovog mijenjanja valute išlo bi na teret banaka.

„Zakon će teško oštetiti poljski bankarski sektor te posebice mBank“, stoji u pismu koje je predsjednik poslovodnog odbora Commerzbank Martin Blessing poslao poljskom parlamentu, premijeru i ministru financija. Ova njemačka banka, koja je većinski vlasnik poljske mBank, u istom pismu tvrdi kako se novi zakon kosi s EU pravom ali i poljskim ustavom. I prijeti „pravnim koracima“ u slučaju da zakon zaista bude stupio na snagu. Samo kod mBank poljski građani imaju kredita u švicarskim francima u iznosu od 5 milijardi eura. Ukupno je u poljskim bankama kredita u „švicarcima“ u visini od 35 milijardi eura. Posebice su u razdoblju 2007. do 2008. mnogi Poljaci dizali hipotekarne kredite u francima zbog povoljnijih kamata. No vrtoglavi rast franka u odnosu na poljski zlot je drastično poskupio kredite. U odnosu na zlot, švicarski franak je danas 80 posto jači nego u vrijeme dizanja kredita, piše Deutsche Welle.

Slična pisma međunarodnih kreditnih kuća su stigla i na adresu drugog doma poljskog parlamenta, Senata. Deutsche Bank i financijski sektor koncerna General Electric traže od poljske države obeštećenje u slučaju stupanja zakona na snagu. „Kao i ostale međunarodne banke tako i Deutsche Bank izražava zabrinutost zbog promjene valute kredita što je potez koji destabilizira poljski financijski sektor i predvidljivost investicijskih planova u Poljskoj. To, osim toga, stoji u suprotnosti s načelima slobodnog protoka kapitala unutar EU-a“, stoji u pismu Deutsche Bank poljskom Senatu. Ukupno bi poljske banke koje se 60 posto nalaze u stranom vlasništvu pretrpjele gubitak od pet milijardi eura ukoliko dođe do primjene zakona. Ukoliko zakon zaista stupi na snagu, što leži u rukama novoizabranog predsjednika Andrzeja Dude, banke su najavile „protumjere“. Krediti u stranim valutama velika su tema i u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore koji bi se trebali održati u listopadu.

Sličan model za rješavanje problema kredita u švicarskim francima kao u Poljskoj je najavila i hrvatska vlada. I u Hrvatskoj su banke najavile otpor, a i u Hrvatskoj se ove jeseni bira novi saziv parlamenta.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kako se u članku spominje među ostalim i Deutsche Bank, opće je poznata činjenica da je ta banka pravomoćnom sudskom presudom kažnjena novčanom kaznom od 2,5 milijardi dolara radi manipulacije Liborom, a koju je kaznu morala isplatiti vlastima u Americi i Engleskoj. Prema tome, mogu banksteri prijetiti ako misle da su jači od države, samo ne znam čime misle pucati. Ćorcima možda. [emo_zloban]

Ma jel to opet Bohaček plače. Ili plaća. Novinare Poslovnog dnevnika 🙂


Poljaci su ove godine u znatno manjem broju posjetili dalmaciju u turističkoj sezoni i tražili su jeftinije aražmane u Crnoj Gori i Albaniji najviše zbog kredita kojeg su dizali u CHF. Banke mogu prijetiti ali činjenica je da su krediti u chf plasirani namjerno u ovaj dio Evrope u svrhu zarade extra profita. Banke nisu u gubitku jer se i nisu zaduživali u chf i ne razdužuju se u chf, osobno sam od jedne poslovne banke tražio da mi pokažu u kolikoj mjeri su zaduženi u chf, naravno da su me odbili. Zadužili su se u eurima i razdužiti će eure jedino što neće imati planiranu dobit a na osnovu toga uprava neće moći podjeliti bonuse kako kod nas tako i kod majki banaka. Trebate samo vidjeti u kojoj kuči i u kakvome izobilju živi u Diklu (Zadar) predsjednik uprave banke koja ima sjedište u Zadru. Također bivši predsjednik uprave iste banke sada viceguverner HNB našao se na udaru media zbog podebljeg bankovnoga računa.

pa i nije neka šteta što su manje dolazili. ionako svi ti istočnjaci donesu sve sa sobom, osim rusa naravno i izuzetaka. štede , a na odmoru su. o ponašanju na ulici i prometu neću ni govoriti. tko ih je tjerao na kredite?

New Report

Close