Hrvatska hrana preplavila police Mercatora

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2015. u 09:30
Foto: Pixsell / Thinkstock

Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle godine povećan je čak 49,5 posto, s čim je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u Sloveniju.

Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle godine povećan je čak 49,5 posto, s čim je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u Sloveniju.

Naime, osim Hrvata u Sloveniju više hrane izvoze samo Austrijanci, Nijemci i Talijani. Tome su sigurno pridonijele vlasničke promene u slovenskoj prehrambenoj industriji i trgovini, ocijenio je analitičar tržišta hrane, Aleš Kuhar, a prenosi Seebiz, pozivajući se na ljubljansko Delo.Naime, prema riječima analitičara Kuhara, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i preuzimanjem Mercatora došlo je do čak četvorostrukog povećanja uvoza svježeg mesa iz Hrvatske. U istom razdoblju, i zbog istih razloga je povećan  i uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina za 25 posto, a zanimljivo je što je i uvoz šećera iz Hrvatske uzletje čak 2,3 puta, otkriva Kuhar.

Usto Kuhar dodaje kako se Slovenija mora priviknuti na novu situaciju, iako, kako ističe, hrvatska prehrambena industrija zaostaje za slovenskom otprilike koliko slovenačka za prosjekom Europske unije. Unatoč tome u Hrvatskoj postoje snažne poljoprivredne i prehrambene kompanije, poput primjerice Agrokora Ivice Todorića koji je preuzeo Mercator, kaže Kuhar. Kako prenosi slovenski dnevni list, u biti se obistinilo ono od čega su mnogi u Sloveniji strahovali.

Prodajom Mercatora Agrokoru logično je na Mercatorovim policama veći plasman hrane koju proizvode prehrambene kompanije iz sustava Todorićevog koncerna. Valja podsjetiti kako je Todorić više puta je izjavio da neće favorizirati svoje kompanije, već da će se na policama Mercatora naći proizvodi koji će biti najkonkurentniji. Tako su se pokazala točnim očekivanja, kako će iz čitavog niza  razloga Mercatoru biti najpovoljnija upravo hrana koja se proizvodi u Agrokorovim prehrambenim kompanijama, navodi Delo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close