Hrvatima je ova zemlja značila bolji život, a sad su im stanovnici sve nezadovoljniji: ‘I na pauzi su pod stresom’

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2023. u 08:33
Foto: Pixabay

“Razumljivo je kad ste navikli na tako visok nekakav standard, da već i najmanji pad doživljavate poprilično dramatično”, kaže sociolog Krešimir Krolo o nezadovoljnim njemačkim građanima.

Prema nedavnom istraživanju Eurostata, stanovnici Hrvatske pokazuju veće zadovoljstvo životom u svojoj zemlji u usporedbi s građanima Njemačke. Iako je Njemačka tradicionalno poznata po visokom standardu života, pokazalo se da su Nijemci nezadovoljni cijenom energenata poput struje i goriva, kao i cijenom hrane.

No, to ne znači da je Nijemcima lošije nego Hrvatima, već samo da im je jako dugo bilo jako dobro, smatraju sociolozi. – Razumljivo je kad ste navikli na tako visok nekakav standard, da već i najmanji pad doživljavate poprilično dramatično – kaže sociolog Krešimir Krolo.

S njim se slaže i Andrej Barbir iz Munchena.

U Njemačkoj sve je pod gasom, sve je u žurbi, sve mora biti tempirano. Oni čak kad ih ja promatram, oni su i na pauzi pod stresom – kaže Barbir za Dnevnik.hr.

I dok se Nijemci tek sad nalaze na ovoj listi, Hrvati već deset godina spadaju među najmanje zadovoljne u Europskoj uniji, zajedno s Bugarskom i Grčkom. S druge pak strane, što se tiče zemalja s dosljedno visokim životnim zadovoljstvom građana, tu, po običaju, prednjači Švicarska.

Komentirajte prvi

New Report

Close