Hrvati sve više odlaze u Njemačku, ali ne samo raditi

Autor: VLM , 12. travanj 2019. u 08:52
Foto: Getty Images

U Njemačkoj živi pola milijuna Hrvata, ali ta je zemlja među našim građanima zanimljiva i kao turističko odredište.

Broj njemačkih turista u Hrvatskoj bliži se tri milijuna, ali ni hrvatski turisti, razmjerno broju stanovnika, ne zaostaju puno u putovanjima u Njemačku.

Lani su tamošnji turistički domaćini registrirali čak 1,27 milijuna dolazaka iz Hrvatske. Pri tome je popularnost te zemlje neupitna i raste. Osim što ju je za život izabralo pola milijuna hrvatskih građana, lani je zabilježeno i oko 70.000 turističkih posjeta iz Hrvatske više nego 2017.

Turistički rekordi

– Govorimo o broju posjeta i dolazaka, a ne o broju osoba, jer su mnogi Hrvati našu zemlju lani posjetili dvaput ili i više puta – kaže Cristian Sallai, voditelj marketinga i prodaje njemačke turističke zajednice za Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu.

– Oko jednog nema dileme, hrvatski su građani lani kod nas u hotelima ostvarili 418.736 noćenja, odnosno 13 posto više nego u 2017. godini. Inače, već nekoliko godina zaredom bilježi se rast posjeta iz Hrvatske, što vašu zemlju čini jednim od bitnijih incoming tržišta za Njemačku – kaže Sallai.

Najviše, 42 posto, “čistih” je turističkih posjeta, 31 posto dolazaka iz Hrvatske poslovna su putovanja, a u 26 posto slučajeva naši ljudi u Njemačkoj posjećuju prijatelje ili obitelj. Najčešće je odredište Bavarska, a motiv dolaska na prvom su mjestu razni eventi i razgled gradova.

Hrvatski turisti u Njemačkoj u prosjeku imaju 41 godinu, ostaju osam noći, mahom dolaze automobilima, a u prosjeku dnevno troše nekoliko eura manje nego Nijemci u Hrvatskoj. Prema podacima za 2017., oni kod nas po danu troše 75, a mi kod njih 69 eura. U 2019., koja u njemačkom turizmu protječe u znaku sto godina poznate škole arhitekture i primijenjene umjetnosti Bauhaus te brojnim tematskim događanjima i turama, očekuju daljnji rast posjeta iz inozemstva.

Ta zemlja, inače, niže turističke rekorde već devet godina zaredom. U prošloj godini uknjižila je 87,7 milijuna noćenja stranaca i 3,8 milijuna više nego u 2017. Njemački turizam uvelike počiva na domaćim gostima. Štoviše, Nijemci su poznati kao ponajveći svjetski putnici, koji u inozemstvu bilježe oko četrdeset milijuna putovanja godišnje, ali podjednako su izdašni i kad su u pitanju domaće destinacije.

Nijemci se odmaraju i doma

Broj domaćih noćenja u Njemačkoj višestruko nadmašuje strana, a u 2018. ukupno ih je registrirano 477 milijuna. Mnoge europske turističke zemlje, koje se bore za njemačke goste, zbog toga upravo Njemačku doživljavaju kao ponajvećeg konkurenta.

Pogotovo za stabilnog, toplog vremena, kao lani, kad su mnogi Nijemci ljetovanje na Mediteranu zamijenili odmorom u svojoj zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close