Hrvati među važnijim slovenskim gostima

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2016. u 15:42
Gosti iz Hrvatske sa 8% udjela u noćenjima odmah iza Talijana i Austrijanaca

U slovenskom turizmu lani je ostvareno 7 posto noćenja više nego do sada rekordne 2014.

U slovenskom turizmu lani je ostvareno 7 posto noćenja više nego do sada rekordne 2014. godine, objavio je slovenski statistički zavod, no među turističkim djelatnicima već se nekoliko godina postavlja pitanje izostanka dugoročne strategije razvoja turizma.

Broj noćenja domaćih gostiju povećan je lani za 6, a stranih za osam posto, a među važnijim gostima su i oni iz Hrvatske koji sa 8 posto udjela u noćenjima dolaze odmah iza Talijana i Austrijanaca. Prošlogodišnji rezultati slovenskog turizma premašili su, po najnovijim podacima, one rekordne iz 2014. godine, no ured nije naveo precizne brojke. Godine 2014. bilo je ukupno 3,5 milijuna gostiju koji su ostvarili oko 9,6 milijuna noćenja, te utrženo 1,29 milijardi eura.

Turizam čini 3,5 posto nacionalnog BDP-a, s više od 30.000 zaposlenih i još 70 tisuća radnih mjesta neizravno povezanih s turizmom. Iako u turisti prema procjenama lani ostavili 100 milijuna eura više nego prethodne godine, a država pokazala da i dalje ovu granu smatra jednom od strateških, mnogi u ovoj industriji, ali i među ekonomskim stručnjacima i planerima nisu zadovoljni jer smatraju da treba biti ambiciozniji. Međutim, u Sloveniji su još uvijek često čuju kritike turističkih djelatnika da nema prave stretegije koja bi zemlju pokrenula prema dobrim turističkim praksama Austrije koja se najčešće spominje kao model i uzor. Slovenska vlada je lani preko svoje loše banke neizravno preuzela hotelski lanac Sava-turizem koji namjerava revitalizirati i restrukturirati, jer do sada nije polučio prave rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close