“Hotel propasti” proglašen najružnijim: Uloženi milijuni, a ntiko nije prenoćio u njemu

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2023. u 11:25
Foto: Unsplash

Jedan od onih rijetkih kojima je dozvoljeno da posjete hotel je Simon Cockerel, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. pronašao ogoljelu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

Hotel “Ryugyong”, inače poznat kao “hotel propasti “, nalazi se u prijestolnici Sjeverne Koreje Pjongjangu i prozvan je najružnijim na svijetu, piše B92.

Temelji ovog ogromnog hotela, u koji je uloženo 700 milijuna eura, postavljeni su 1987. godine, ali u njemu do danas nitko nije prenoćio.

“Hotel propasti”

Hotel se trebao otvoriti 1989. godine na Svjetskom festivalu omladine i studenata i tako osvoji rekord za najvišu zgradu na svijetu, ali se to nikada nije dogodilo. Sjeverna Koreja je doživjela ekonomski kolaps nakon što je uložila ogroman novac u izgradnju novog stadiona i proširenje aerodroma.

Kostur zgrade izgrađen je 1992. godine, kada su radovi prestali. Poslije 16 godina, gola betonska konstrukcija je prekrivena staklenim i metalnim pločama, a ovaj pothvat koštao je 167 milijuna eura.

Otvaranje nije uspjelo

Njemački lanac luksuznih hotela Kempinski javno je najavio svoje sudjelovanje u upravljanju hotelom i najavio svečano otvaranje 2013. Samo nekoliko mjeseci kasnije odustali su od projekta, nakon čega su se proširile glasine da zgrada nije sigurna iznutra.

Jedan od onih rijetkih kojima je dozvoljeno da posjete hotel je Simon Cockerel, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. pronašao ogoljelu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

“Dugo nam je trebalo da se liftom popnemo do 99. kata, jer postoji samo građevinski lift, a ne moderan sa svim dugmadima“, objasnio je on.

Hotel je visok 330 metara, a trebalo je da sadrži preko 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle bi se pružao pogled na cijeli grad. Prošlo je 36 godina od početka izgradnje, ali još nije primio ni jednog gosta.

Komentirajte prvi

New Report

Close