Hollywood postao ovisan o kineskom tržištu i novcu

Autor: Tomislav Pili , 20. travanj 2017. u 22:00
U Kini se dnevno otvara 25 novih dvorana, Fotolia

Za nekoliko godina kineske kino-blagajne prestići će američke i donositi najviše zarade na svijetu.

Bez Kine i tamošnjih investitora te filmskih zaljubljenika središte filmske industrije – Hollywood – ne bi mogao funkcionirati. Kako piše Wall Street Journal, veze Hollywooda i Kine postale su vrlo snažne. Naime, u proteklih 10-ak godina privatne i državne kineske kompanije investirale su desetke milijardi dolara u američku filmsku industriju.

“Do prije 10 godina uopće nismo mislili na Kinu. Sada smo došli do točke kada Hollywood ne može postojati bez Kine”, kaže Adam Goodman, bivši direktor produkcije u Paramount Picturesu.
Kinesko tržište postalo je presudno za filmsku industriju. Na tamošnjim kino-blagajnama lani je zarađeno 6,6 milijardi dolara, pa je Kina po zaradi odmah iza SAD-a gdje su kino-dvorane zaradile 11,4 milijarde dolara. No, za svega nekoliko godina, smatraju analitičari, Kina će u tom pogledu postati lider. Procjene se temelje na dinamici otvaranja novih dvorana.

Naime, u Kini se svakog dana otvara 25 novih dvorana, a u studenom je ta država već prestigla Ameriku po broju kina. Ne treba zanemariti ni činjenicu da kineski ulagači u Hollywood lobiraju kod vlasti u Pekingu. Kruna toga je sporazum iz 2012. između tadašnjih potpredsjednika, Joea Bidena i Xi Jinpinga, sadašnjeg predsjednika. Njime je kvota za uvoz američkih filmova povećana sa 20 na 34 filmova godišnje. Time je zajamčeno da će se glavnina velikih holivudskih hitova – osim posebno ideološki upitnih – prikazati na kineskim velikim ekranima.

Komentirajte prvi

New Report

Close