Hogan u posjet Kini i Japanu odveo 60 vodećih prehrambenih EU tvrtki: Zašto nema nikoga iz Hrvatske?

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2016. u 09:18
FOTO: Thinkstock

Hoganova posjeta ovim zemljama uslijedila je nakon stupanja na snagu novih pravila EU-a za promociju poljoprivrednih proizvoda na trećim tržištima, koja su osigurala daleko veći proračun za promociju i jednostavniji sustav prijavljivanja.

  Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan boravit će narednih dana u Kini i Japanu, a sa njim je u pratnji ogromno poslovno izaslanstvo sastavljeno od preko 60 europskih poljoprivredno-prehrambenih menadžera i vlasnika velikih tvrtki koji predstavljaju ključne sektore u trgovini EU s ove dvije zemlje. U izaslanstvu od 60 tvrtki i udruženja nema niti jednog predstavnika Hrvatske, piše Agrobiz.

Osim što podupire niz promotivnih događanja u Šangaju, Pekingu i Tokiju kako bi se olakšao promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, povjerenik Hogan će se sastati i s nekolicinom ministara i državnih tijela u cilju rješavanja zajedničkih interesa koji se odnose na poljoprivredu i tekuća bilateralna pitanja.

Tema razgovora sa službenim predstavnicima Kine bit će izvoz proizvoda sa oznakom zemljopisnog podrijetla, istraživanje i inovacije, ruralni razvoj i ekološki uzgoj, dok će se u Japanu razgovarati o slobodnoj trgovini, ali će se otvoriti i brojna sanitarna i fitosanitarna pitanja te teme oko drugih prepreka za lakšu trgovinu. Posjeta Japanu će završiti sastankom G7 ministara poljoprivrede u Niigati.

Na popisu službenog izaslanstva koje sa Hoganom ide u Kinu i Japan nema hrvatskih predstavnika. Izvori u Europskoj komisiji kažu da su predstavnici poljoprivrednika i proizvođača koji putuju s povjerenikom Hoganom u Japan odabrani putem javnog poziva, koji je bio raspisan ranije tijekom ove godine. Pristigle prijave ocjenjivale su se, kažu, prema objektivnim kriterijima koji su vodili računa o količini trgovinske razmjene, potencijalnim prilikama za trgovinu, a uzimali su u obzir i potrebu da u delegaciji budu predstavnici različitih zemalja članica EU. Povjerenik Hogan posebno je, kažu, vodio računa o tome da u delegaciji koju predvodi ne budu samo predstavnici velikih kompanija, nego i srednjih i malih. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zato sta smo nebitni

New Report

Close