Hoće li Kostić ostati bez Gorenjske banke?

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 12. siječanj 2018. u 07:55
Miodrag Kostić zagovara jačanje slovensko-srpskih poslovnih veza/Borna Filić/PIXSELL

AIK banka mora dobiti odobrenje Narodne banke Srbije za stjecanje kvalificiranog udjela u Gorenjskoj banci.

Posljednja akvizicija jednog od najvećih srpskih poduzetnika Miodraga Kostića, ukupno 80 milijuna eura vrijedna kupnja paketa od 55 posto dionica Gorenjske banke zbog špekulacija o porijeklu novca i pretpostavki o malverzacijama ne prestaje privlačiti pažnju slovenskih medija.

Kostić preko AIK banke u svom vlasništvu ima 75,99 posto udjela u Gorenjskoj, a navedena se transakcija nalazi pod nadzorom Ureda za sprječavanje pranja novca i Središnje banke Srbije. S obzirom na to da je samom preuzimanju prethodilo višemjesečno razdoblje pregovora i ishođenja dozvola, koje je u konačnici MK Grupa i dobila, toj grupaciji kojoj je Kostić vlasnik obratili smo se za komentar. 

 

76 posto

udjela u Gorenjskoj banci ima Kostić preko svoje AIK banke

Pouzdani i stabilni
Podsjetimo, u veljači prošle godine Europska središnja banka (ECB) dala je zeleno svjetlo za Kostićevo daljnje preuzimanje do 100 posto dionica i glasačkih prava dionica Gorenjske banke. "AIK banka, prema veličini aktive, kapitala i ostvarenog poslovnog rezultata spade u prvih pet banaka na domaćem tržištu. Prepoznata je kao pouzdana i stabilna financijska institucija s kapitalom većim od 550 milijuna eura i adekvatnošću kapitala na razini od oko 30 posto.

U svom poslovanju isključivo poštuje regulatorne zahtjeve i standarde dobre bankarske prakse, što je potvrda i brojnih domaćih i međunarodnih priznanja koje godinama dobiva. Svoje poslovanje transparentno objavljuje u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom", priopćili su iz te banke na upit Poslovnog dnevnika.  Prema Zakonu o bankama, AIK mora Narodnoj banci Srbije podnijeti zahtijev za odobrenje dozvole za stjecanje kvalificiranog udjela u Gorenjskoj banci, a Delo piše kako bi se od njega mogla tražiti i dokapitalizacija u visini od 60 milijuna eura.

 

80 milijuna

eura platio je Kostić paket od 55% dionica slovenske banke

K tome, jučer navode i da AIK banka možda neće dobiti pristanak srpskog regulatora za dovršenje akvizicije Gorenjske banke, pozivajući se na informacije Slovenske agencije za obavješćivanje i sigurnost (Sove). Što se drugog dijela medija tiče, preuzimanje Gorenjske gotova je stvar te AIK banci i Kostiću preostaje samo detaljiziranje sporazuma o iznosu koji treba položiti na poseban račun kao jamstvo za neke od kontroverznih transakcija ove banke iz prošlosti, a sve u dogovoru sa kompanijom Sava, nekadašnjim većinskim vlasnikom Gorenjske banke.  

Slovenija – poznati teren
Slovenija Miodragu Kostiću nije nepoznat teren jer je ondje već investirao kupovinom Kempinski hotela u Portorožu i trećine njihova aerodroma. U Kostićevu diverzificiranom vlasničkom portfelju bankarski sektor ima značajno mjesto, pa ni Gorenjska banka nije prva ni jedina prošlogodišnja akvizicija u tom smjeru jer je također preuzeo grčku Alfa banku u Srbiji.

Kostić je, kaže slovenski PoselDanes, k tome zainteresiran i za Deželnu banku Slovenije (DBS) koja se smatra ključnim financijskim stupom slovenske poljoprivrede i ruralnih područja.  Krajem studenoga prošle godine njegova je AIK banka predala obvezujuću ponudu za kupovinu većinskog udjela u toj banci, a Kostić i inače lobira za jačanje slovensko – srpskih investitorskih veza.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kostić is tycoon related to Slobodan Milosevic cartel

New Report

Close