H&M objavio da mu je poslovanje svakim danom sve zahtjevnije

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2020. u 22:00
H&M je zbog pandemije privremeno zatvorio većinu trgovina/REUTERS

U Kini su trgovine ponovo otvorene i grupa primjećuje “postupni oporavak”.

Švedski lanac trgovina odjećom H&M izvijestio je u petak da mu je prodaja u ožujku gotovo prepolovljena zbog pandemije koronavirusa, predviđajući da će drugo fiskalno tromjesečje zaključiti s gubitkom.

H&M je zbog pandemije privremeno zatvorio većinu trgovina, najavio otpuštanje velikog broja radnika i ukinuo isplatu godišnje dividende, prvi puta od uvrštenja u burzovnu kotaciju 1974. godine.

“Zbog dramatičnog pada tržišta moramo donijeti mnogo teških odluka i poduzeti odlučne mjere. Sa svakim danom u kojem su nam trgovine zatvorene situacija postaje sve zahtjevnija”, priopćila je izvršna direktorica Helena Helmersson.

Po njezinim je riječima na kraju ožujka privremeno zatvoreno 3778 trgovina na 54 tržišta, uključujući velika tržišta poput Njemačke, SAD-a, Britanije, Francuske, Italije i Španjolske. Ukupno grupa ima 5065 trgovina. Prodaja je gotovo prepolovljena, ali su internetske trgovine na većini tržišta i dalje otvorene, ističu u H&M-u.

U Kini su trgovine ponovo otvorene i grupa primjećuje “postupni oporavak”. U prvom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u veljači kompanija je poslovala s neto dobiti od 1,92 milijarde švedskih kruha (389 milijuna dolara), dvostruko većom nego lani.

Prihodi iskazani u lokalnoj valuti porasli su pet posto, na 54,95 milijardi kruna. U drugom fiskalnom tromjesečju kompanija očekuje gubitak i smanjenje troškove poslovanja kada se isključuje deprecijacija i amortizacija za 20 do 25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close