H&M lani ostvario tek desetinu dobiti iz 2019., a koronakrizu osjeća i početkom ove godine

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2021. u 21:59
Dobit nakon poreza potonula je na 1,24 milijarde švedskih kruna/REUTERS

Prihode je pogodila pandemija koronavirusa, posebno u drugom tromjesečju kada je zatvoreno bilo približno 80 posto H&M-ovih trgovina.

Švedski lanac trgovina odjećom H&M izvijestio je u petak o velikom padu godišnje dobiti, upozorivši da pandemija pogađa prodaju i u prvim mjesecima nove poslovne godine.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa studenim 2020. dobit nakon financijskih stavki pala je zbog protupandemijskih mjera na 2,05 milijardi švedskih kruna (245,29 milijuna dolara).

U godini ranije iznosila je 17,4 milijarde kruna. Dobit nakon poreza potonula je na 1,24 milijarde kruna. U godini ranije iznosila je 13,4 milijarde kruna.

Neto prihodi bili su za petinu manji nego u prethodnoj poslovnoj godini i iznosili su 187 milijardi kruna. Iskazani u lokalnim valutama, smanjeni su 18 posto.

Prihode je pogodila pandemija koronavirusa, posebno u drugom tromjesečju kada je zatvoreno bilo približno 80 posto H&M-ovih trgovina, ističe se u izvješću.

U četvrtom poslovnom tromjesečju dobit nakon financijskih stavki smanjena je za trećinu, na 3,67 milijardi kruna. Njezin je pad blaži no što se očekivalo zahvaljujući opsežnom rezanju troškova.

U prva dva mjeseca prvog poslovnog tromjesečja, od prosinca do 27. siječenja, prodaja je pala 23 posto. U tom je razdoblju H&M privremeno zatvorio trećinu od 5000 trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close