Hamas i Izrael postigli sporazum

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2023. u 08:24
FOTO: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Izraelska vlada podržala je u srijedu dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski militanti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, priopćili su iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Katarski dužnosnici, koji su uz Sjedinjene Države posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Prije nego je okupio Vladu u punom sastavu, Netanyahu je u utorak održao konzultacije o sporazumu sa svojim ratnim kabinetom i širim kabinetom za nacionalnu sigurnost. Prema izraelskim izvorima, Hamas drži više od 200 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili 1200 ljudi.

Uoči objave o prihvaćanju sporazuma, Netanyahu je rekao da je intervencija američkog predsjednika Joea Bidena pomogla poboljšati okvirni dogovor tako da uključuje više talaca i manje ustupaka.

No, Netanyahu je rekao da se izraelska misija nije promijenila.

“U ratu smo i nastavit ćemo ratovati dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Uništiti Hamas, vratiti sve naše taoce i osigurati da nijedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu”, rekao je u snimljenoj poruci na početku sastanka Vlade.

Američki dužnosnik upućen u razgovore rekao je prije potvrde o postizanju sporazuma da će on uključivati razmjenu 150 palestinskih zarobljenika.

Prekid borbi bi također omogućio dostavu humanitarne pomoći u Gazu.

Komentirajte prvi

New Report

Close