Hakeri paralizirali banke i televizije u Južnoj Koreji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 08:50
Guliver/Thinkstock

Vjeruje se da iza tog napada zapravo stoji Sjeverna Koreja.

Hakerski napadi na nekoliko južnokorejskih televizijskih mreža i banaka u srijedu izvedeni su s IP adresa sa sjedištem u Kini, objavile su vlasti u Seulu, no vjeruju da iza tog napada zapravo stoji Sjeverna Koreja.

Novinarska agencija Yonhap citirala je neimenovanog dužnosnika iz ureda predsjednika koji je rekao da se sumnja da iza tih cyber napada stoji Pjongjang jer je i jedan prethodni napad na južnokorejski dnevni list bio povezan sa sjevernim susjedom, a također je izveden s IP adresa iz Kine.

Na meti napada u srijedu bile su vodeće televizijske mreže YTN, MBC i KBS u Južnoj Koreji i dvije glavne banke Shinhan i NongHyup, zbog čega su južnokorejske vlasti podigle razinu sigurnosti. "Identificirali smo da su te organizacije napadnute s kineskih IP adresa", kazao je u četvrtak u Seulu glasnogovornik južnokorejske agencije za komunikacije. Banke su satima popravljale sustave, a i na serverima TV mreža napravljena je ozbiljna šteta, iako emitiranje nije prekinuto. Procjenjuje se da je bilo napadnuto oko 32.000 računala u šest organizacija, kojima će, smatraju u državnoj sigurnosnoj agenciji za internet, trebati i do pet dana da u potpunosti obnove sve funkcije.

Sjeverna Koreja već je prije izvodila cyber napade na konzervativne medije, banke i državne ustanove u Južnoj Koreji. Ta se zemlja, međutim, prošloga tjedna požalila da je bila meta cyber napada za što je optužila SAD i zaprijetila odmazdom.

Komentirajte prvi

New Report

Close