Dva događaja mogla bi Facebooku izbiti gotovo 40 posto prihoda

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2020. u 22:00
Nakon što je identificirao dvije značajne konkurentske prijetnje, Facebook je ih je pokušao ugušiti kupnjom/REUTERS

FTC također navodi da je Zuckerbergova tvtrka bezuspješno pokušala kupiti Twitter i Snapchat.

Iako antimonopolska tužba američke administracije predstavlja veliku prijetnju za buduće poslovanje Facebooka, posebno ako bude morao prodati Instagram i WhatsApp, tamošnji pravni stručnjaci upozoravaju da će pravorijek trebati čekati još nekoliko godina.

Osim toga, upitno je hoće li država na sudu izvojevati pobjedu s obzirom da Facebook prilikom značajnih preuzimanja konzultira cijelu vojsku odvjetnika specijaliziranih za tržišno natjecanje.

Kako prenose mediji, skupina saveznih američkih država koju predstavlja država New York te savezna vlada, podnijeli su odvojene regulatorne tužbe protiv Facebooka, koje bi potencijalno mogle prisiliti diva društvenih mreža da zbog monopola proda Instagram i WhatsApp.

„Predvodim skupinu od 48 državnih odvjetnika u tužbi protiv Facebooka s ciljem okončavanja njegova nezakonitog monopola”, izjavila je glavna odvjetnica države New Yorka Letitia James.

Tužba država i Savezne komisije za trgovinu (FTC) usmjerena je na Facebookovu akviziciju aplikacije za fotografiju Instagram iz 2012. za 715 milijuna dolara odnosno usluge za razmjenu poruka Whatsapp 2014. za 22 milijarde dolara. FTC navodi da se Facebook tim kupnjama uključio u „sustavnu strategiju kako bi eliminirao prijetnje svom monopolu“.

„Nakon što je identificirao dvije značajne konkurentske prijetnje svom dominantnom položaju – Instagram i WhatsApp, Facebook je ih je pokušao ugušiti kupnjom, odražavajući stav izvršnog direktora Marka Zuckerberga izražen u e-mailu iz 2008., da je ‘bolje kupiti nego se natjecati’“, piše u tužbi. FTC također navodi da je Zuckerbergova tvtrka bezuspješno pokušala kupiti Twitter i Snapchat.

28,1

milijardu dolara dosegnut će ovogodišnja Instagramova prodaja, procjenjuje tvrtka EMarketer

Tužbom se traži potencijalno prisiljavanje na prodaju dviju aplikacija. Također se nastoji zabraniti Facebooku da nameće nekonkurentske uvjete neovisnim programerima softvera. James je rekla da bi tužba trebala poslati jasnu poruku Facebooku i drugim tvrtkama da će aktivnosti u gušenju konkurencije, smanjenja inovacija ili zaštite privatnosti rezultirati snažnim otporom gotovo svakog državnog odvjetništva u SAD-u.

Državni odvjetnici i FTC surađivali su u istrazi Facebooka zbog regulatornih pitanja, ali su odlučili podnijeti zasebne tužbe. Kao odgovor na tužbe, Facebook je priopćio da su „Instagram i WhatsApp postali nevjerojatni proizvodi kakvi su danas jer je Facebook u njihovo poboljšanje uložio milijarde dolara te godine inovacija i stručnosti“.

Dionice Facebooka koje su ove godine ojačale 35 posto skliznule su u srijedu gotovo četiri posto nakon objave tužbi, ali valja naglasiti kako je cijeli tehnološki sektor bio pod pritiskom s obzirom da je tehnološki indeks Nasdaq pao gotovo dva posto.

Međutim, pad vrijednost kompanije ne treba čuditi s obzirom da tužba prijeti odlaskom velikog generatora prihoda. Naime, aplikacija za razmjenu fotografija i videa Instagram prošle je godine ostvarila 20 milijardi dolara prihoda, što je 29 posto cjelokupne Facebookove prodaje oglasa. Tvrtka EMarketer procjenjuje da će ovogodišnja Instagramova prodaja dosegnuti 28,1 milijardu dolara, odnosno 37 posto ukupnih oglašivačkih prihoda Facebooka.

WhatsApp kompaniji ne donosi prihode, ali i to će se uskoro promijeniti kada 2 milijarde njegovih korisnika dobiju mogućnost plaćanja i trgovine putem te aplikacije. K tome, obje aplikacije ključne su za međunarodno poslovanje Facebooka. Štoviše, u nekim državama te aplikacije imaju više korisnika od „majke“, poput Indije gdje WhatsApp broji 100 milijuna korisnika više nego Facebook.

Valja naglasiti i kako je Instagram trenutno popularniji među američkim tinejdžerima jer ga koristi 72 posto te populacije. Ako ostane bez njega, Facebook će morati razviti novu aplikaciju kojom bi se približio toj populaciji, što mu do dada nije uspijevalo. Izabrani predsjednik Joe Biden nije odgovorio na Reutersov upit hoće li njegova administracija podržati tužbu, ali analitičari smatraju da je to vrlo vjerojatno.

Komentirajte prvi

New Report

Close