Greta nasmijala publiku, Trump napao središnju banku

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Klimatska aktivistica i predsjednik SAD-a obilježili prvi radni dan.

Nastupi američkog predsjednika Donalda Trumpa i švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg obilježili su prvi radni dan Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu. Dok započinje druga faza procesa njegova opoziva u Senatu, predsjednik Trump u govoru u Davosu je istaknuo uspjehe američkog gospodarstva te još jednom kritizirao politiku središnje banke Fed.

U dupkom punoj dvorani Trump je zahvalio inozemnim kompanijama što investitraju u SAD i dodao kako je zemlja u mnogo boljem ekonomskom stanju nego prije tri godine kada je započeo mandat, prenosi Reuters. “Amerika nije ostvarila ovaj fantastičan zaokret minornim promjenama niza politika, već usvajanjem potpuno novog pristupa utemeljenog potpuno u dobrobiti američkog radnika”, pohvalio se Trump. “Svaka odluka koju donosimo u vezi poreza, trgovine, regulacije, energetike, imigracije i obrazovanja fokusirana je na poboljšanje života običnih Amerikanaca”, dodao je Trump. Osvrnuo se i na nedavne trgovinske sporazume koje je SAD sklopila s Kinom i Meksikom ocijenivši ih modelom za 21. stoljeće.

 

Ove godine ekonomija pada

Više od polovice izvršnih direktora svjetskih kompanija očekuje ove godine usporavanje globalnog gospodarstva, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće PwC objavljeno uoči Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Čak 53 posto šefova kompanija očekuje da će stopa rasta BDP-a pasti, nasuprot 29 posto njih koji su tako razmišljali godinu ranije. To je najviša razina pesimizma u korporativnom svijetu otkako je PwC počeo provoditi to istraživanje 2012. godine.

Međutim, još jednom nije propustio uputiti kritike Federalnim rezervama. “Fed je podignuo kamatne stope prebrzo i spustio ih presporo”, istaknuo je Trump. Na skupu na kojem je glavna tema zaštita okoliša američki predsjednik ipak nije propustio naglasiti važnost nafte i plina. Iako je izjavio da će se SAD pridružiti WEF-ovoj inicijativi sadnje bilijun stabala, zaštitare okoliša nazvao je “nasljednicima budalastih proricatelja”. Njegov govor slušala je ponajveća zvijezda ovogodišnjeg Davosa, Greta Thunberg, a po završetku Trumpovog nastupa nije imala komentara.

Ona je nastupila na panelu “Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti” i tom prilikom pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade ljude. “Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša”, rekla je 17-godišnja Šveđanka, što je nasmijalo publiku. “Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti. Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni”, kazala je Thunberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close