Greenpeace: ‘Naftne kompanije ne poštuju obveze’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2023. u 18:00
Foto: Shutterstock

U prosjeku “tek 7,3 posto ulaganja” dvanaest kompanija odnosilo se na zelene energije.

Nevladina globalna organizacija Greenpeace optužila je europske plinske i naftne kompanije da “ništa ne čine” za energetsku tranziciju i da “uopće ne poštuju svoje klimatske obveze”, pozivajući vlade da ih prisile da prekinu proizvodnju fosilne energije radi očuvanja klime.

“Europske naftne i plinske kompanije uopće ne sudjeluju u tranziciji”, premda “kažu da to čine”, rekao je za AFP Jakub Gogolewski iz Greenpeacea. Predstavio je analizu izvješća na 110 stranica njemačkog politologa i stručnjaka za energetiku Steffena Bukolda.

Po tom izvješću, u kojemu su objedinjeni rezultati dvanaest europskih grupacija iz 2022., među kojima BP-a, TotalEnergiesa i Shella, tek 0,3 posto njihove ukupne proizvodnje ostvareno je na području obnovljivih izvora energije.

U prosjeku “tek 7,3 posto ulaganja” dvanaest kompanija odnosilo se na zelene energije, a s 92,7 posto su financirane aktivnosti povezane s fosilnom energijom, poput plina i nafte koji ispuštaju ugljikov dioksid i zagrijavaju klimu, upozorava nevladina organizacija za zaštitu okoliša.

“K tome, situacija se pogoršala u 2023.”, dodaju. Većina europskih naftno-plinskih kompanija planira “zadržati, pa i povećati proizvodnju nafte i plina barem do 2030.”, premda su se većinom obvezale da će do 2050. ukloniti svoje emisije CO2, ističu.

Nevladina organizacija poziva europske vlade da reguliraju rad energetskih kompanija kako bi ih nagnale da “smanje” svoju proizvodnju jer “samoregulacija ne daje rezultata”. Tako želi da države i Europska komisija postave “obvezatan cilj smanjenja potrošnje nafte”, istaknuo je Gogolewski.

Komentirajte prvi

New Report

Close