Grčka vlada žrtvovala zastupnika za kredit EU i MMF-a

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2014. u 21:59
Grčki premijer Antonis Samaras/REUTERS

Usvojeno na stotine mjera koje su tražili međunarodni kreditori, sve da se plati dug.

Grčka je jučer prihvatila sporni reformski zakon kako bi osigurala financijsku pomoć, ali je vlada bila prinuđena izbaciti zastupnika koji se nije slagao, smanjivši većinu u parlamentu na samo dva zastupnika.

Ukupno su 152 zastupnika podržala zakon koji uključuje u grčki zakonik stotine reformskih mjera koje je Atena dogovorila početkom mjeseca s EU i MMF-om nakon više od šest mjeseci pregovora.Usvajanje zakona omogućuje Ateni dobivanje zajmova kako bi platila 9,3 milijarde eura duga koji dospijeva u svibnju, ali je stvorila krhkoj vladi koja se zalaže za financijsku pomoć novu glavobolju jer su tri zastupnika odbila glasovati ili su glasovali protiv ključnih članaka zakona.

Premijer Antonis Samaras izbacio je jednoga zastupnika svoje konzervativne Nove demokracije koji nije podržao jedan članak, dok se socijalistička stranka PASOK, jedna od dvije vladajuće stranke, suočava s novom krizom nakon što jedan od njezinih zastupnika nije glasovao, a jedan je glasovao protiv jednog članka. PASOK jnije izbacio dvojicu svojih zastupnika nego ih samo ukorila.Zakon je izazvao trvenja unutar koalicije jer nanosi štetu interesnim skupinama u mljekarskom, izdavačkom i farmaceutskom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close