Grčka sa Ciprom dogovorila kupovinu grčkih podružnica ciparskih banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 16:53
Ilustracija (Epa)

Cipar je danas objavio da dogovor uključuje “najpovoljnije uvjete s obzirom na sadašnje okolnosti”.

 Grčka i Cipar objavili su u petak da su postigli dogovor prema kojem će grčke banke otkupiti lokalne podružnice posrnulih ciparskih banaka, što je bio i jedan od uvjeta eurozone za pomoć zaduženoj otočnoj zemlji.

Najmanje tri grčke banke, uključujući Alpha Bank i Piraeus, spremne su kupiti podružnice tri ciparska zajmodavca u Grčkoj, a fond za podršku banaka sastat će se u petak kako bi odabrao kupca, kazali su dužnosnici za Reuters. "Ciparske podružnice u Grčkoj bit će prodane jednoj grčkoj banci", kazao je viši dužnosnik Grčkog fonda za financijsku stabilnost za Reuters, želeći ostati anoniman. "Fond će ocijeniti dostavljene ponude grčkih banaka".

Time bi se grčke banke zaštitile od ciparske krize a ujedno bi se smanjio prenapuhani ciparski bankovni sektor. Takve su transakcije bile i jedan od uvjeta eurozone za financijsku pomoć Cipru, koje je ciparski parlament nedavno odbio jer su obuhvaćali i nepopularno oporezivanje bankovnih depozita. Cipar je danas objavio da dogovor uključuje "najpovoljnije uvjete s obzirom na sadašnje okolnosti".

Vodeće tri ciparske banke, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB, nekadašnji Laiki) i Hellenic Bank imaju male, ali značajne poslove u Grčkoj. Njihove su grčke poslovnice zatvorene već tjedan dana slijedom odgovarajuće odluke ciparskih vlasti. Zajedno drže osam posto grčkih bankovnih depozita, 10 posto kredita i imaju oko 300 ogranaka.

Ministri financija eurozone isključili su grčke podružnice ciparskih banaka iz poreza na ciparske bankovne depozite pod uvjetom da ih preuzmu grčke banke, koje su također dokapitalizirane paketom pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Ukupna aktiva Bank of Cyprusa i CPB-a samo u Grčkoj iznosi oko 22 milijarde eura, što je 1,2 puta više od vrijednosti ciparskog gospodarstva.

Budi li njihove grčke podružnice prodane, vrijednost aktive ciparskih banaka više neće biti osam puta veća od ciparskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) već 'samo' 6,8 puta, napominju bankari i analitičari, što je po mišljenju međunarodnih zajmodavaca korak u pravom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close