Gradonačelnik Londona: “Novi sustav kontrole ulaska i izlaska iz EU izazvaće opći kaos”

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2024. u 12:37
Foto: Unsplash/Ilustracija

On je pozvao vladu da “ne pere ruke” od ove “direktne posljedice brexita” koja bi mogla poslati “strašan signal turistima i poduzećima širom svijeta”

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan izrazio je zabrinutost zbog mogućeg kaosa na stanici St Pancras budući da novi sustav kontrole ulaska i izlaska iz EU stupa na snagu, piše B92.

Od kraja 2024. godine, državljani trećih zemalja koji ulaze u Europsku uniju bit će podvrgnuti automatiziranom sistemu ulaska/izlaska (EES).

Ova centralizirana baza podataka će sadržati fotografije putnika i otiske prstiju.

Britanski parlamentarni komitet je prošlog mjeseca upozorio na značajna kašnjenja koja bi mogla dostići i do 14 sati, a koja bi mogla biti uzrokovana EES sistemom na granicama. Ovo se posebno odnosi na londonsku stanicu St Pancras, na kojoj cirkuliraju vlakovi Eurostar.

“Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon brexita će izazvati kaos u St Pancrasu, sa smanjenim uslugama i potencijalno ogromnim redovima za putnike u špicu“, rekao je u subotu laburistički gradonačelnik Londona.

On je pozvao vladu da “ne pere ruke” od ove “direktne posljedice brexita” koja bi mogla poslati “strašan signal turistima i poduzećima širom svijeta”, dok se gospodarstvo Londona još uvijek jedva oporavlja od krize izazvane kovid-19. pandemija.

U željezničkoj kompaniji Eurostar vjeruju da je novi sustav više dizajniran za aerodrome nego za terminale na stanicama.

Londonske gradske vlasti kažu da će stanica St Pancras moći da ima samo 24 EES kontrolna stola “dok modeliranje sugerira da bi ih bilo potrebno skoro 50 tijekom radnih sati”.

Komentirajte prvi

New Report

Close