Grad u koji iseljavaju Hrvati puca po šavovima: “Teško je, stan će me koštati 2400 eura”

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2019. u 10:04
Foto: Getty Images

Američke tvrtke zapošljavaju svakog petog radnika u Irskoj.

Američke tvrtke koje su došle u Irsku trenutno zapošljavaju, izravno ili posredno, svakog petog radnika u zemlji. Prošli mjesec Facebook i Salesforce otkrili su kako u Dublinu planiraju zaposliti još 2500 ljudi, piše Bloomberg. 

S ovim globalnim gigantima koji dominiraju Dublinom rastu plaće, ali i drugi troškovi pa je malim startup tvrtkama zahtjevno poslovati.

"Teško je", kaže 29-godišnji Conall Laverty koji je prikupio milijun dolara za svoju startup tvrtku smještenu u Dublinu. Čini se kao da će grad puknuti po šavovima zbog priljeva međunarodnog poslovanja, čak i prije nego što se osjete posljedice Brexita.

Laverty je trenutno u potrazi za novim stanom i procjenjuje da će ga stajati oko 2400 eura mjesečno, tri puta više nego sličan stan u Belfastu, koji je udaljen tek dva sata vožnje. Najam stanova u centru povećao se dvostruko u manje od jednog desetljeća.

Plaće rastu, kao i cijene ureda i stanova

"Dublin, kao i svaki drugi veći europski grad, suočava se s izazovima koje mora prevladati da bi nastavio rasti", kaže Mary Rose Burke, izvršna direktorica Trgovačke komore Dublina. 

"Stanovanje je trenutno najveći problem za razvoj poslovanja u Dublinu i regiji", smatra Burke.

Taj bum je najvidljiviji u dijelu grada uz obale rijeke, gdje su tradicionalno smještene financijske tvrtke kao što je Citigroup Inc. Uz njih su smještene i tvrtke poput Googlea, koji zapošljava oko 5000 ljudi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Puca meni kta po šavovima pa što. Nego, žao mi Gazde.

da bar mi imamo takvih problema

New Report

Close