Veliki problem u svjetskim lancima opskrbe: Na stotine brodova čeka iskrcaj robe i dolijeva ulje na vatru globalnog rasta cijena

Autor: Tomislav Pili , 18. listopad 2021. u 13:54
Ispred američkih pacifičkih luka trenutno čeka 57 brodova/Reuters

Predstavnici brodara ističu kako bi problemi u globalnom pomorskom prijevozu mogli potrajati do veljače 2022.

Gotovo 600 brodova trenutno čeka na iskrcaj, odnosno ukrcaj robe pred svjetskim lukama – dvostruko više nego početkom godine – što najslikovitije opisuje koliki su problemi u svjetskim lancima opskrbe.

Kako piše Financial Times, gotovo stotinu brodova usidreno je ispred kontejnerskih luka u Hong Kongu i Shenzenu, dodatno dolijevajući “ulje na vatru” globalnih logističkih problema zbog kojih rastu cijene svih vrsta robe u Europi i Americi.

Najgore u južnoj Kini

Zagušenje u lukama u južnoj Kini trenutno je najgore u cijelom svijetu. Prošloga je tjedna luke na dva dana zatvorio i tajfun koji je pogodio to područje. Iako nepovoljne vremenske prilike često izazivaju poremećaje u globalnom pomorskom prijevozu, ovo je samo dodatni uteg problemima koje je donijela pandemija koronavirusa.

Primjerice, u kolovozu je jedan jedini slučaj zaraženog lučkog radnika na nekoliko dana paralizirao kontejnerski terminal u luci Ningbo, blizu Šangaja. Prema podacima u realnom vremenu tvrtke Kuehne + Nagel, jednog od najvećih svjetskih špeditera, krajem prošloga tjedna 584 kontejnerska broda čekala su na sidrištu ispred najvećih svjetskih luka svoj red za ukrcaj ili iskrcaj robe.

“Lanci opskrbe trpe udarce sa svih strana i slomili su se na razini bez presedana”, ističe Simon Heaney, analitičar konzultantske tvrtke za pomorski prijevoz Drewry.

“Problemi su mnogo dublji nego što možete vidjeti u lukama”, dodaje Heaney. Povećana potražnja za potrošačkom robom, poremećaji u redu plovidbe kontejnerskih brodova izazvani koronavirusom te nedovoljan broj lučkih radnika i vozača kamiona rezultirali su sve dužim čekanjem na ukrcaj i iskrcaj.

Probleme dodatno povećava činjenica da dio brodova dolazi na odredište kasnije nego što je predviđeno, a što onda remeti poslovanje u cijelom lancu otpreme robe. Poremećaji u lancima opskrbe tako se odražavaju na cijene brodskog prijevoza koje probijaju sve rekorde.

Prosječna globalna cijena prijevoza 40-stopnog kontejnera sada je blizu 10.000 dolara, tri puta više nego početkom godine te čak 10 puta više nego prije pandemije, pokazuju podaci Freightosa.

Detlef Trefzger, izvršni direktor Kuehne + Nagela, očekuje da će zagušenje u pomorskom teretnom prijevozu potrajati najmanje do kineske Nove godine u veljači 2022. godine. Do toga ova kriza može postati još gora, ocjenjuje Trefzger.

Najgore nije prošlo?

Dio poznavatelja tržišta pak smatra da bi kriza mogla potrajati i duže, posebno ako vremenske prilike budu nepovoljne i ako se dogodi još koji proboj koronavirusa u kineskim lukama. “Ulazimo u zimsko razdoblje na sjevernoj polutci što će donijeti uobičajene izazove – snijeg, vjetar i zatvaranje lučkih terminala. Ne znamo što se sve može dogoditi”, kaže Lars Mikael Jensen, direktor globalne oceanske mreže u danskom Maersku, najvećem svjetskom kontejnerskom prijevozniku.

Jensen dodaje kako ne može prosuditi je li najgore prošlo. U Europi brodovi dugo čekaju na ukrcaj i iskrcaj ispred luka u Hamburgu i Antwerpenu. S druge strane, plovila relativno brzo dolaze na vez u Rotterdamu i britanskom Felixstoweu, ali to ne znači da te luke nemaju problema.

Naime, zbog nedovoljnog broja vozača teretnih vozila i zagušenih riječnih teretnih linija prekrcane su kontejnerima koje nema tko odvesti. Krajem prošlog tjedna Felixstowe bila je najzagušenija britanska luka. Maersk je stoga dio tereta za Britaniju preusmjerio u europske luke odakle može biti prebačen na manje brodove.

Bolja situacija nije ni na američkoj zapadnoj obali. Iako je broj brodova koji čekaju ispred pacifičkih luka pao s rekordnih rujanskih 76 na sadašnjih 57, nedovoljan broj lučkih i transportnih radnika doveo je do 12-dnevnog čekanja. Međutim, američke su luke i trenutno uvjerljivo najneučinkovitije u svijetu.

U odnosu na predpandmijske razine, iskrcaj brodova u lukama Los Angeles i Long Beach traje tri puta duže. Za usporedbu, velike kineske luke koje rade non-stop svih sedam dana u tjednu produžile su vrijeme iskrcaja za samo 20 posto, pokazuju podaci IHS Markita.

Problem u američkim lukama je toliko ozbiljan da je predsjednik Joe Biden zatražio povećanje kapaciteta od željezničkih i cestovnih prijevoznika te luka. Velike kompanije poput Walmarta i UPS-a najavile su da će se dodatno angažirati u bržoj otpremi robe.

Komentirajte prvi

organizator
Generalni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close