Gorenjska banka kupila leasing poslovanje Addiko banke

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2016. u 22:01
Na leasing se najviše prodaju nova vozila/FOTOLIA

Hypo Leasing je prije nekoliko godina bio najveći igrač na slovenskom tržištu leasinga s udjelom od čak 37,5 posto.

Addiko banka (bivša Hypo Alpe Adria Bank) prestala je financirati nova leasing poslovanja. Nekad daleko najveća leasing kuća u Sloveniji zapravo je već u rukama novog vlasnika, prema informacijama lista Dnevnik, njenu djelatnost preuzima Gorenjska banka, odnosno njena nova leasing tvrtka. U Addiko banci kažu da odluka o nefinanciraju novih leasing poslova ne utječe na postojeće ugovorne odnose s kupcima.

"Oni ostaju na snazi pod nepromijenjenim uvjetima do datuma navedenog u ugovoru", objašnjavaju iz banke, a kao alternativa za leasing financiranje nude novu ponudu gotovinskih kredita. Tržišni udjel bivše Hypo banke pao je prošle godine, zapravo pada od 2012. godine, i dosegnuo je 3,4 posto, te je prošlu godinu završila u minusu. Kako je prilikom preimenovanja i predstavljanja novog brenda rekao prvi nadzornik Addiko banke Johannes Proksch "prošle godine za banku nisu bile lagane."

 

19,3posto

dionica Gorenjske banke u vlasništvu je Miodraga Kostića

Propala prodaja na proljeće
Hypo Leasing je prije nekoliko godina bio najveći igrač na slovenskom tržištu leasinga. U 2007. godini, njegov tržišni udjel iznosio je 37,5 posto, a do kraja prošle financijske godine tržišni udjel Hypo Leasinga pao je na samo oko šest posto. Prema informacijama Dnevnika, pregovori o prodaji leasinga traju već nekoliko mjeseci, u Addiko banci su ga htjelo prodati još na proljeće, ali je Gorenjska banka rekla da ne želi "mrtvu tvrtku", tako da je financiranje Addiko leasinga trajalo do kolovoza. Addiko banka je odlučila prestati i s burzovnim posredovanjem, a klijente i njihove portfelje će preuzeti Alta.

 

300milijuna

eura bila je vrijednost leasing tržišta u Sloveniji u prva tri mjeseca 2016.

Ugovor o preuzimanju, prema informacijama Dnevnika, već je potpisan, a transfer nekoliko tisuća kupaca, s oko deset milijuna eura vrijednosti portfelja, krenut će početkom listopada. Za Hypove brokerske aktivnosti bili su zainteresirani u Ilirici i američkom fondu Apollo. Nova strategija Gorenjske banke, čiji udjel na tržištu raste, predviđa širenje djelatnosti na području leasinga. Na proljeće je preuzela portfelj VBS leasinga, a njihova tvrtka kćer GB Leasing je počela s radom u lipnju, kada su dobili odobrenje od Banke Slovenije. Tvrtka je specijalist za leasing vozila, građevinske mehanizacije, poljoprivrednih strojeva, medicinske i druge opreme, za pravne i fizičke osobe.

Kostić hoće cijelu banku
Pri svemu tome najzanimljivije je da je srpski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, preko svoje AIK banke ove godine povećao udjel u Gorenjskoj banci, tako da je sada drugi po veličini dioničar sa 19,34 posto udjela. I na tome ne želi stati. "Želimo postati vlasnik slovenske Gorenjske banke. Sredstva za to imamo, sve ostalo je do regulative", poručio je Miodrag Kostić u svibnju, na 33. financijskoj konferenciji u Portorožu. Leasing poslovanje u Sloveniji u posljednje vrijeme ubrzano raste, tako da je strateška poslovna odluka Gorenjska banka razumljiva, objašnjava Dnevnik. Prema posljednjim javno dostupnim podacima, u Sloveniji je ove godine bilo gotovo 25.000 leasing poslova, a ukupna vrijednost svih leasing transakcija samo u prva tri mjeseca ove godine vrijedila je više od 300 milijuna eura. 

 

25tisuća

leasing poslova bilo je ove godine u Sloveniji

Završetak na sudu
Većina leasing poslova vezana je uz vozila, ukupno 283 milijuna eura, dok je leasing u području nekretnina zanemariv. Pri tome, leasing novih vozila vrijedio je 127 milijuna eura, a rabljenih vozila više od 62 milijuna eura, dok su leasing kuće su većinu poslova sklopili s fizičkim osobama.Bivša Grupa Hypo se u prošlosti zajedno sa svojim leasing kućom u Sloveniji uplela u nizu upitnih poslova, zbog čega su neki od bivših čelnika završili na sudu. Ta priča je završena priznavanja krivnje od strane Jože Anderliča. On je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu i pol godina zatvora s rokom kušnje od tri godine. Također je morao vratiti 800.000 eura nezakonito pribavljenih prihoda, a po 100.000 eura dati Crvenom križa i Caritasu.

Komentirajte prvi

New Report

Close