Google preko Startita podržao srpsku startup scenu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2018. u 22:01
Vukašin Stojkov, StartitMedija centar Beograd

Google preko srpskog Startita pomaže tehnološke kompanije pomoću Google Developers Launchpada.

Srbija je prva zemlja u Europi čije je inovativne tehnološke kompanije podržao Google, čime se može pohvaliti svega nekoliko zemalja u svijetu. Američka korporacija udružila se s domaćim Startitom, koji okuplja srpske tehnološke kompanije, i odlučila kroz svoj program Google developers Launchpad pomoći rast programerskih zajednica i startupova, što će otvoriti nove prilike i internacionalizirati biznis srpskih poduzetnika.

Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor StartUp akademije, preko koje se odvija ta suradnja, u izjavi za Politiku rekao je kako  je presudan bio potencijal srpske IT industrije. Googleova podrška ne podrazumijeva nikakvo novčano ulaganje u same kompanije, već u znanje i infrastrukturu koja im je potrebna za dostizanje uspjeha, što je vrijednost koju je teško procijeniti, kaže Stojkov. 

 

50 Googleovih

mentora već je posjetilo Srbiju i pomoglo startupovima

"Upravo su znanje i pristup najmodernijim alatima stvari koje mogu predstaviti kritičnu prednost na globalnom tržištu. Google ima široku mrežu stručnih profesionalaca u svojoj globalnoj mreži i stavlja njene dijelove na raspolaganje našim startup kompanijama. Kao i raznorodne alate, koji se odnose na primjenu umjetne inteligencije, što je oblast tehnologije koja je već napravila malu revoluciju u tehnološkoj industriji, a tek će oblikovati cijelu globalnu privredu. U ovoj oblasti Google je dominantni svjetski lider, i nadamo se da će naši startupovi iskoristiti njihovu pomoć u toj oblasti", kaže Stojkov.

Zadaća Startita je informirati domaću zajednicu o prednostima koje pruža Googleovo partnerstvo, da ih zainteresira se prijave i da izaberu one koji su u ovom trenutku najbolji i najzreliji za ulaganje.

Googleu je vrlo zanimljiva kompanija Fishing Booker koja se bavi rezerviranjem ribolovačkih ekspedicija preko interneta na više od 1700 destinacija širom svijeta. Pokretač te firme Vukan Simić, inženjer elektrotehnike i strastveni ribolovac, kaže da oni od samog početka surađuju s Googleom. Google je jedan od naših glavnih kanala oglašavanja. Održavamo odličan odnos s njima. Često predstavnici njihove kompanije gostuju u našim kancelarijama. Prenose nam znanja o dobrim praksama u oglašavanju na internetu i korištenju njihovih alata – kaže Simić i naglašava da su im dragocjeni savjeti Googleovih stručnjaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close