‘Google porez’ izazvao svađu

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2020. u 22:00
Ministar Steven Mnuchin/REUTERS

Američki ministar financija Steven Mnuchin najavio je moguću odmazdu putem carina na automobile.

Američki i britanski ministri financija, Steven Mnuchin i Sajid Javid, imali su žestoku raspravu u srijedu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu oko pitanja kako Europa treba oporezivati velike tehnološke kompanije.

Kako navodi Reuters, Javid je tijekom panel rasprave izjavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s pripremama za uvođenje digitalnog poreza u travnju iako je Mnuchin najavio da bi takav potez mogao izazvati američku odmazdu.

"Pitanja međunarodnog oporezivanja su vrlo složena. Ako netko želi jednostavno arbitrarno uvesti porez našim digitalnim kompanijama, mi ćemo razmotriti arbitrarno uvođenje poreza proizvođačima automobila", pojasnio je Mnuchin u švicarskom zimovalištu.

Podsjetimo, nekoliko europskih država razmatra oporezivanje prihoda internetskih tražilica, društvenih mreža i internetskih trgovaca kako bi nadoknadile izgubljene poreze uslijed kanaliziranja prihoda u zemlje s nižom stopom poreza.

Da američka "batina" daje rezultate pokazuje primjer Francuske koja je u utorak najavila da je voljna obustaviti naplatu poreza od tri posto uvedenog prošle godine velikim internetskim tvrtkama nakon što je SAD zaprijetio uvođenjem carina na francuska vina i sireve. Sajid Javid kazao je kako Britanija neće uzmaknuti.

"To je proprcionalni porez zamišljen kao privremeni namet koji će biti ukinut kada se pronađe rješenje na međunarodnoj razini", pojasnio je britanski ministar.

U pokušaju da ublaži tenzije, Steven Mnuchin je dodao da će se to pitanje rješavati "u četiri oka" između predsjednika Donalda Trumpa i premijera Borisa Johnsona. Američki rizničar je dodao i kako je SAD spreman postići novi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom nakon što ta zemlja izađe iz Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close