Google ulazi na tržište vrijedno 130 milijardi dolara, može li uspjeti pored Sonyja i Microsofta?

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2019. u 14:25
Google vjeruje da odmah može doći do stotinjak milijuna korisnika/REUTERS

Analitičari se slažu da će sadržaj biti presudni faktor uspjeha Stadije, a tu je kompanija u velikom zaostatku za konkurentima.

Google danas namjerava u velikom stilu ući na tržište video-igara koje je prošle godine ukupno vrijedilo 130 milijardi dolara. Internetski će div lansirati novu streaming uslugu Stadia koja će omogućiti igranje "u oblaku", kako na računalu, tako i na pametnim telefonima.

Ovaj "Netflix za igre" eliminirat će potrebu za video-igrom na fizičkom mediju, poput CD-a, pa čak i za igraćim konzolama. 

Doseg najšire publike
Stadia će odmah biti ponuđena u 14 država, uključujući SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku, Francusku i Italiju. Na dodatna tržišta Stadia dolazi iduće godine, prenosi CNN. Za razliku od igraće konzole, Googleova usluga vrlo brzo može doći do milijuna kupaca.

Dok je primjerice, Nintendova konzola Switch 2017. prodana u 1,5 milijuna komada u prvom vikendu na tržištu, Google najavljuje da će već prvog dana imati korisničku bazu od stotinjak milijuna igrača u Sjevernoj Americi i Europi. "Vrlo smo uvjereni da možemo dosegnuti najširu publiku", kazao je za Financial Times Phil Harrison, direktor nove Googleove uzdanice. Katalog igara za sada nije osobito bogat, ukupno šest naslova, ali kompanija obećava da će ih iduće godine biti dodatnih desetak.

Međutim, Googleov ulaz na tržište neće proteći lagano. Sony je uoči lansiranja Stadije već snizio cijene svoje streaming usluge PlayStation Now. No, pravi izazovi tek dolaze. Microsoft trenutno testira svoju uslugu xCloud, a šuška se da budućnost igranja "u oblaku" vidi i Amazon koji tu uslugu želi ponuditi na dominaciji svojeg cloud poslovanja AWS.

Valja istaknuti kako studija Ernst & Younga govori da će igre "u oblaku" biti dominantni oblik te vrste zabave u idućih pet godina. Analitičari se slažu da će sadržaj biti presudni faktor uspjeha Stadije.  

Dobro pozicioniranje
Piers Harding-Rolls, analitičar tržišta igara u IHS Screen Digestu, smatra da je Google u velikom zaostatku za Microsoftom i Sonyjem. "Google nema sadržaj i nema postojeće poslovanje s konzolama. Konkurencija je vrlo dobro pozicionirana u ovom tranzicijskom razdoblju", ocjenjuje za FT Harding-Rolls.

Da ove tvrdnje imaju uporišta svjedoči i prošlotjedna najava Microsofta da će xCloud odmah ponuditi 50 naslova dostupnih za igranje na Android pametnim telefonima i osobnim računalima s operativnim sustavom Windows 10. Phil Spencer, šef Microsoftova poslovanja s video-igrama, ističe kako je xCloud baziran na Xbox konzolama što znači da proizvođači neće morati razvijati potpuno nove igre.

Komentirajte prvi

New Report

Close