Google plaća kaznu od 700 milijuna dolara

Autor: Ana Blašković , 20. prosinac 2023. u 11:06
Foto: Reuters

Tvrtku su tužile savezne države zbog načina kako funkcionira Play Store.

Google će platiti 700 milijuna dolara za namirenje tužbe koju je pokrenula skupina američkih država koje ga optužuju za gušenje konkurencije u trgovini Play Store na Android uređajima, otkrivaju sudski dokumenti koje je analizirao Financial Times.

Objava uvjeta nagodbe, postignute u rujnu, dolazi nakon što je Epic Games, proizvođač popularne online igre Fortnite, prošlog tjedna dobio povezani slučaj protiv tehnološke kompanije.

Google je pristao platiti 630 milijuna dolara u fond za nagodbu za potrošače, a još 70 milijuna dolara ide u fond za države. Prema nagodbi, Google je također pristao unijeti promjene u način na koji sustav Android funkcionira u SAD-u, poput dopuštanja programerima da implementiraju alternativnu metodu naplate za kupnje unutar aplikacije.

U pitanju su bili Googleovi ugovori s proizvođačima pametnih telefona, mrežnim operaterima i programerima igara, za koje su američke savezne države navodno zatvorile konkurente Trgovine Play.

Google je naplaćivao pretjerane naknade za digitalne kupnje u svojoj Play Storeu sprečavajući alternativne metode plaćanja koje bi mogle ponuditi niže naknade.

Google je započeo pilot program u studenom prošle godine pod nazivom naplata po izboru korisnika u partnerstvu sa Spotifyjem, koji je korisnicima dao izbor između korištenja sustava naplate Google Playa ili izravnog plaćanja Spotifyju za kupnju artikala ili pretplate. Kompanija je rekla da će program testirati opcije za alternativne načine plaćanja i prikupiti uvide od programera o tome kako bi se mogao razvijati.

Tvrtka se sada obvezala uvesti tu opciju u Trgovinu Play. Google će također omogućiti razvojnim programerima da kupce usmjere izvan svoje trgovine na druge načine plaćanja.

“Nagodba zahtijeva od Googlea da svim programerima, uključujući programere igara, pruži mogućnost dodavanja alternativnih sustava naplate unutar aplikacije na najmanje pet godina”, navodi se u podnescima. Svih 50 američkih država, plus District of Columbia, Puerto Rico i Američki Djevičanski otoci, potpisali su ugovor s Googleom.

Komentirajte prvi

New Report

Close