Za velike svjetske tvrtke, čini se, krenula je nova sezona otkaza

Autor: Tanja Ivančić , 14. siječanj 2024. u 07:57
Iz Googlea su potvrdili vijesti o otkazima i ukidanju radnih mjesta/Reuters

Tehnološki div ukida radna mjesta u hardverskom odjelu, na meti i proširena stvarnost.

Za tehnološke svjetske tvrtke, čini se, krenula je nova sezona otkaza. Google je potvrdio da će otpustiti stotine inženjera u hardverskom odjelu koji su odgovorni za proizvode poput Fitbita, Pixsela i Nesta te isto priprema za većinu tima koji radi u odjelu za proširenu stvarnost (AR). Usto pripremaju se i otkazi za one u odjelu virtualnog asistenta.

Iz Googlea su potvrdili vijesti o otkazima i ukidanju radnih mjesta, te kazali kako će dio zaposlenih preraspodijeliti unutar tvrtke. “U drugoj polovini 2023. mnogi su naši timovi uveli izmjene kako bi postali efikasniji i radili bolje te uskladili resurse s glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta”, kazuju iz Googlea.

500

radnih mjesta ukida Amazonova jedinica za ‘livestreaming’ Twitch

Odlasci suosnivača
Osim o ukidanju radnih mjesta, strani mediji izvještavaju i da suosnivači Fitbita: James Park, Eric Friedman i drugi čelnici Fitbita u potpunosti napuštaju tvrtku. Podsjetimo, Google je 2021. kupio kompaniju za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara i potom je “izbacio” na tržište nove verzije Pixel Watcha, proizvoda koji je zapravo nekim uređajima izravan konkurent.

Dio medija je odmah po kupnji upozoravao da bi to mogao biti kraj Fitbita, a sada, prenosi The Verge, zasigurno jest. Kako pojašnjavaju, Google je lani često korisnike dovodio u neprilike ukidajući neke Fitbitove značajke, i općenito gurajući korisnike da pređu na Pixsel Watch umjesto Fitbit narukvice, a pri tom je tiho povukao neke Fitbit proizvode iz više od desetak zemalja.

Kako tvrde u The Vergeu, Pixsel Watch se razvija u sasvim kvalitetan uređaj, no kazuju, namjera kupnje Fitbita, očito nije bila da ga zadrže i unaprijede. Iz Googlea zasad, negiraju te teze, te tvrde da će Fitbit nastaviti živjeti.

Rezovi u Amazonu i MGM-u

Otkazi se dijele i u Amazonu, kompanija otpušta stotine zaposlenika u odjelima Prime Video i MGM Studios.

“Ostajemo vrlo predani opsluživanju naših korisnika Fitbita. Inovirat ćemo i dalje u području zdravlja uz personaliziranu primjenu umjetne inteligencije. Tu je i nadogradnja za Pixel Watch s redizajniranom Fitbit aplikacijom, Fitbit Premium uslugom i linijom Fitbit trackera. Rad na tim proizvodima i dalje će biti ključan dio našeg novog organizacijskog modela,” ističu iz Googlea.

Jednako tako u The Vergeu govore o Googleovim reorganizacijskim potezima u AR odjelu, kojeg je još lani napustio njegov direktor Clay Bavor, kako bi se posvetio razvoju umjetne inteligencije, a uz njega, iz tog odjela otišao je i voditelj softverskog tima Mark Lucovsky. Google je navodno ukinuo svoj Project Iris, koji je razvijao naočale za proširenu stvarnost, a Stephen Lake, suosnivač tvrtke za AR naočale North koju je Google kupio 2020., također je napustio Google prošlog lipnja, prenosi The Verge.

Trenutačno se špekulira da bi Google mogao pojačati suradnju sa Samsungom i Qualcommom kada se radi o AR naočalama, jer kako kazuju iz Googlea, razvoj AR-a svakako će nastaviti.

Prioritet ulaganjima
Osim Googlea, otkazi se dijele i u Amazonu, pa tako CNBC prenosi da Amazon otpušta stotine zaposlenika u odjelima Prime Video i MGM Studios. Mike Hopkins, koji nadzire te jedinice, poslao je poruku zaposlenicima i obavijestio ih o tome te pojasnio kako je tvrtka krenula s rezovima ne bi li ‘dala prioritet ulaganjima za dugoročni uspjeh poslovanja’.

“Tijekom prošle godine promatrali smo gotovo svaki aspekt našeg poslovanja.Kao rezultat toga, identificirali smo prilike za smanjenje ili prekid ulaganja u određena područja dok s usredotočujemo na inicijative za bolji sadržaj i proizvode koji imaju najveći učinak”, rekao je. Otkazi dolaze istog dana kada je Amazonova jedinica za livestreaming Twitch objavila da će ukinuti 500 radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close